Bruk av soya i margarin

Enkelte margariner inneholder olje fra soyabønner. Soyaoljen i margarin bidrar til riktig konsistens. Som historisk viktig næringskilde for mange, stilles det strenge miljøkrav til dyrkingen.

Soyabønner: historisk viktig næringskilde for mange.

Soya nyttig næringskilde i margarin

Soyabønner har blitt brukt som næringskilde i flere tusen år. I dag er bruken av soya spesielt populært i asiatiske land. For mange i verden er soyabønner et flott alternativ til kjøtt, grunnet det høye proteininnholdet og gode næringsverdiene. Soyaoljen som brukes i margarin utvinnes fra disse soyabønnene.

Soyaoljen i margarin er en viktig ingrediens på flere måter: den bidrar blant annet til å gi margarin fin konsistens og god nedsmelting – altså at smaken frigjøres raskt og gir en god spiseopplevelse. Innholdet av soyaolje bidrar også til å bestemme bruksegenskapene i margarinen, slik som hvor myk eller hard den er. I tillegg til denne nytteverdien, er soyaolje også en viktig kilde til flerumettet, enumettet fett og E-vitamin.

Soya er en plante av erteblomstfamilien, som ofte også kalles belgvekster. Soyaplanten har små og tettsittende belger med selve soyabønnene i hver belg. Disse belgene er som regel grønne, men kan også være gule, brune eller sorte. Bønnene fra soyaplanten er svært næringsrike, og inneholder om lag 40 prosent protein og 20 prosent olje.

Strenge miljøkrav til viktig energikilde

Mills bruker soyaolje som er utvunnet fra soyabønner dyrket i Brasil. Internasjonalt blir soya hovedsakelig dyrket på grunn av mengden protein i bønnene. Det er en kjærkommen næringskilde i landbruket. Selve oljen som utvinnes fra soyabønnene er samtidig også viktig: den brukes i veldig mange forskjellige matvarer, deriblant noen margariner.

Siden soyabønner og soyaolje er en viktig energikilde for oss mennesker på så mange måter, stilles det strenge krav til måten den dyrkes på, hvordan den transporteres til Norge, og ikke minst til videreforedlingen – altså hvordan bønnene fra soyaplanten til slutt blir til soyaolje som spises.

Produsenten av soyaoljen Mills bruker, har for eksempel tett oppfølging av underleverandørene i Brasil for å sikre at de overholder prinsippene i noe som kalles Pro Terra-standarden. Dette er en avtale som sikrer etisk handel, god landbrukspraksis og et bærekraftig forhold til regnskogen i Amazonas.