Derfor brukes rapsolje i margarin

Rapsolje er svært rik på sunt, umettet fett. I tillegg har rapsolje kvaliteter som gjør at den passer perfekte som hovedingrediens i margarin. Her kan du lese alt om bruken av rapsolje i margarin.

Marte Gjeitung Byfuglien jobber som helse- og ernæringssjef i Mills. Hun har jobbet med fett og matoljer som næringsstoff i mange år. Byfuglien mener den store mengden rapsolje som finnes i margarin er et stort pluss, med tanke på hvor vanlig margarin er på norske frokostbord, i norske stekepanner og i alt det gode som bakes rundt omkring i landet:

– Først og fremst er det viktig å vite at rapsoljen er sunn og gunstig for helsen vår. Rapsolje har en gunstig sammensetning av fettsyrer, og er den matoljen med minst mettet fett. Med tanke på det høye innholdet av sunnere enumettede og flerumettede fettsyrene, som omega-3, rangeres rapsolje foran eksempelvis olivenolje, som den ellers ofte sammenlignes med. Faktisk betegnes rapsolje som Nordens svar på olivenolje, forteller hun.

Margarin miljøvennlig
Bærekraftig raps er kjerneingrediensen i margarin

Rapsolje svært velegnet for matlagning

I tillegg til å ha være helsegunstig, er rapsolje også spesielt egnet for bruk i margarin, forklarer Byfuglien:

– I tillegg til helseaspektet, har rapsolje mange trekk som gjør den spesielt godt egnet som ingrediens i margarin. Oljen har blant annet en nøytral smak og lukt. Dermed kan brukes til det meste av matlaging uten å «overstyre» smaken av maten du lager. Rapsolje tåler også høye temperaturer, for eksempel ved steking, uten å ta noen skade av det, sier hun.

Det finnes også trekk ved rapsoljen som gjør den veldig fin å bruke i produktet for de av oss som liker margarin på brødskiven. I likhet med andre flytende planteoljer er rapsolje viktig for at margarinen skal få både fin konsistens og behagelig nedsmelting – at smaken frigjøres raskt og smaksrikt i munnen, uten å klistre seg til ganen.

Rapsolje blir med god grunn stadig mer populært som matolje i verden. I England har forøvrig vakre rapsåkre til og med blitt turistattraksjon for besøkende fra Sør-Øst-Asia.

Sunne fettsyrer fra svarte rapsfrø

Rapsolje er en vegetabilsk matolje som utvinnes av frøene til rapsplanten. Selve planten raps er en svært gammel kulturplante, noe som betyr at vi mennesker har levd med raps som næringskilde svært lenge. Raps tilhører forresten korsblomstfamilien, og er faktisk nært beslektet med kålrot – kjekt å vite for de som er spesielt interessert i planter og vekster av alle slag. I Norge dyrkes raps flere steder på Sørlandet, i Rogaland og rundt Oslofjorden. Det finnes også raps i store deler av Sør-Sverige.

Rapsplanten høstes med skurtresker, på samme måte som med korn. Oljen fra raps utvinnes ved å presse de små, nesten svarte frøene fra planten. Da står man igjen med en masse, som deretter siles. Om lag en tredjedel blir til ren rapsolje. Resten av massen brukes ofte til dyrefor eller som brensel.

Rapsolje i margarin

Bærekraftig og kortreist rapsolje

Rapsoljen Mills bruker i sine margariner er hentet fra åkre i fra Nord-Europa. Rapsoljen hentes fra Sverige i de perioden av året den er tilgjengelig. Av og til brukes dansk rapsolje, og i sjeldne tilfeller rapsolje fra Nord-Tyskland. Mills ønsker å bruke mest mulig norsk rapsolje, men siden produksjonen i Norge enn så lenge ikke dekker behovet, får vi litt hjelp fra våre naboland med tilgangen til rapsolje.

Rapsolje er et helt naturlig produkt, og er en av de mest bærekraftige blant matoljene. Åkre med rapsplanten er ansett som å være sunt for miljøet i og rundt åkeren. I tillegg er veien fra planteriket til matfatet hos mennesker langt kortere enn veien for eksempel smør har – ikke minst fordi energien i matvaren ikke skal gjennom en ku på veien til oss forbrukere.

Generelt er rapsolje en bærekraftig næringskilde for oss mennesker, siden den er plantebasert og dermed har langt lavere miljøpåvirkning enn animalske produkter. Siden rapsoljen Mills bruker hentes fra nærområder i Europa, reduseres det såkalte karbon-fotavtrykket for rapsoljen, og gjør dermed margarinen mer klimavennlig. Rapsoljen har i tillegg flere helsemessige fordeler for forbrukere, noe som styrker miljøvennligheten for produktet.

Les mer om margarin her: