Er margarin sunt?

Margarin er ikke usunt eller farlig på noen måte. Tvert imot inneholder margarin helsegunstige fettsyrer og andre gode næringsstoffer. Det er bra for helsa.

Er margarin sunt? Marte Gjeitung Byfuglien, helse- og ernæringssjef hos Mills, forteller at det er ikke finnes noen grunn til bekymring for sunnhet og helse når det gjelder margarin som matvare:

– Margarin er ikke usunt, og heller ikke farlig på noe vis. Margarin består hovedsakelig av en blanding planteoljer og plantefett, i tillegg til vann og skummet melk. Dette er ikke skumle ingredienser, og bør snarere inngå i ethvert sunt kosthold.

– De fleste margarin­typene inneholder også salt, litt aroma for å gi god smak, og litt gulfarge. Gulfargen kommer fra betakaroten: et naturlig plantestoff som det finnes mye av i for eksempel gulrøtter. Betakaroten er også en naturlig kilde til vitamin A. I tillegg er margarin tilsatt vitamin D, som noen av oss får for lite av i hverdagskosten, forteller hun.

Helt naturlige ingredienser i margarin

Marte forteller også at noen kan være litt skeptiske til margarin hvis man ikke helt vet hva den inneholder. Også her kan man puste lettet ut, understreker ernæringsrådgiveren:

– Margarin lages av naturlig planteoljer, for eksempel rapsolje, soyaolje, eller olivenolje. Siden olje og vann vil ikke blande seg med hverandre av seg selv, tilsettes litt lecitin som fungerer som en emulgator – et stoff som hindrer at olje og vann skiller seg igjen når de først er blandet. Dermed holdes margarinen sammen, og kan brukes like enkelt på brødskiven som i bakverk og i stekepannen. I tillegg inneholder margarin som nevnt vitamin A i form av betakaroten – som gir den fine gulfargen – og vitamin D, som er viktig for oss å få nok av. I tillegg finnes det litt salt, som både bidrar med god smak og gjør at margarin spruter langt mindre enn vanlige planteoljer når man steker mat. Salt i moderate mengder er også fint for kroppen, sier hun.

margarin sunt
Helsegunstige fettsyrer fra raps er hovedingrediensen i margarin

Rik på helsegunstige fettsyrer

Margarin er også gunstig for helsen når ser på helseeffekten av de sunne fettsyrene margarinen inneholder mye av, forklarer Marte:

– Margarin inneholder mye en- og flerumettet fett, som reduserer kolesterolet i blodet og dermed bidrar til å redusere risikoen for hjerte- og karsykdom. De flytende margarinene inneholder hovedsakelig rapsolje og solsikkeolje, som er en god kilde til de essensielle fettsyrene omega-3 og omega-6. Mens de faste margarinene inneholder i tillegg til flytende oljer også en andel med naturlig fast fett, slik som kokosolje eller fullherdede planteoljer. Helsedirektoratet anbefaler å velge matoljer, flytende margarin og myk margarin fremfor fast margarin og smør, sier hun.

Margarin slår også godt fra seg når det gjelder sunnhet og helse i konkurranse med smør:

– Smør har en større andel kolesteroløkende fettsyrer enn margarin, og derfor anbefaler helsemyndighetene å bytte til matoljer, flytende margarin og myk margarin, understreker Marte.

Les mer om margarin her: