Margarin er et naturlig produkt

Margarin er et naturlig produkt som henter næringen sin fra åkre og trær. I tillegg lages margarin på en enkel og trygg måte.

Margarin miljøvennlig
- Bærekraft og etisk handel særdeles viktig for Mills: Fagsjef HMS Paul Aitkenhead

Ekte ingredienser i naturlig matvare

Det finnes enkelte myter og misforståelser om margarin i verden. En kjent kilde til misforståelser rundt margarin er ideen om at margarin er et «unaturlig» produkt; at margarinen på en eller annen måte ikke er laget av ingredienser hentet fra åkeren og trærne, men heller er kunstig fremstilt. Dette stemmer ikke, i følge Fagsjef HMS i Mills, Paul Aitkenhead. Han har flere tiårs erfaring med de produksjonsmessige forholdene ved margarin. Paul mener det er liten grunn til å føle skepsis til margarin som matvare:

– Margarin framstilles i en fabrikk. Selv om ordet fabrikk kan få noen av oss til å tenke på noe som ikke tilhører naturen, er måten man lager margarin svært enkel, og ligner på produksjonen av smør som foregår hos meieriene. I fabrikken der margarin lages, stilles det strenge krav til næringsmiddelhygiene og holdbarhet. Produksjonen foregår i storskala, og er dermed litt annerledes enn det man kan gjøre hjemme på kjøkkenbenken. Likevel består produksjonen av margarin kun av oppvarming, miksing av naturlige ingrediensene og nedkjøling. Deretter pakker man margarinen, og sender den ut til butikkene. Mer mystisk enn det er det faktisk ikke, forklarer han.

 

Margarin naturlig

Margarin helt naturlig næringskilde

Paul understreker også at tanken om at margarin inneholder «unaturlige» ingredienser ikke stemmer:

– Margarin består av enkle ingredienser, som for eksempel vegetabilske oljer og melk. Dette er 100 prosent naturlige råvarer.

Paul Aitkenhead forklarer videre at opphavet til misforståelser om matvarer som margarin ofte handler om litt liten kjennskap og innsikt i alt fra ingrediensene til måten matvaren lages. I tillegg er det mange som mener mye om maten vi spiser:

– Det finnes mange ulike meninger om matproduksjon generelt, og margarin er ikke annerledes i så måte. Ofte bygger mytene og misforståelse på liten kunnskap om hvordan produksjonen foregår, i tillegg til at det finnes myter som er vanskelige å avlive. Margarin som produkt er en blanding av vegetabilske oljer og vann. Margarin er dermed like naturlig og ekte som andre lignende blandinger, slik som majones, sauser og iskrem, forteller han.

Les mer om margarin her: