10 enkle ideer til påskefrokosten

Påsken er en tid hvor skuldrene skal senkes og tiden skal nytes, også for deg som skal arrangere påskefrokosten. Med denne guiden kan du enkelt stelle i stand en påskefrokost hele familien setter pris på.

Sildetallerken under dansk frokost

1. Pynt med gult, men gjør det enkelt

Det er ikke så mye pynt som skal til for å skape hyggelig påskestemning rundt bordet. Kjøp inn gule servietter, gule stearinlys, et par påskeliljer, så får du ekte påskestemning til frokost. En stor skål med appelsiner og sitroner bringer også de riktige fargene til bords. Dekk på kvelden i forveien, så kan du fint strekke deg i senga i 10 minutter til.

2. Ta våren inn

Er du så heldig å ha hagen full av vårblomster? La de pynte opp på påskebordet! Tomme eggeskall med hvitveis, snøklokker eller krokus i, er en enkel og dekorativ måte å pynte opp på. Sett de tomme eggeskallene i eggeglass og fyll dem med vann.

3. Pålegg til enhver smak

Kjøp inn et godt utvalg av pålegg sånn at alle finner noe de liker. Eggesalat er et must, i tillegg til klassiske frokostfavoritter som spekeskinke, hamburgerrygg, røkt laks, roastbiff med potetsalat, leverpostei, syltetøy og gode oster. Påleggssalater som italiensk salat til kjøttpålegget og rødbetesalat til leverposteien hører også med. Ta pålegget ut av pakningene og legg det på et fint fat eller i skåler, gjerne med gule servietter under, så blir påleggsutvalget ekstra innbydende.

4. Sild

Sild i ulike varianter er også en fast følgesvenn under påskefrokosten. Hva med å tilberede en danskinspirert sildetallerken med rugbrød og kokte egg?

5. Utvid brødkurven

Det er enkelt å lage en brødkurv alle setter pris på. I tillegg til å skjære opp brød eller rundstykker, kan du utvide utvalget med lefser, gode knekkebrød og påleggskjeks. Har du litt ekstra tid, kan du lage disse deilige butterdeigskoppene og fylle dem med egg, røkelaks og skagensalat.

6. Forbered baksten kvelden i forveien

Om du planlegger å servere hjemmebakt gjærbakst, er et godt tips å heve deigen over natten. Ved å forberede deigen kvelden i forveien får du bedre tid på morgenen. Når du langtidshever deigen bruker du kald væske og kun en halv teskje tørrgjær eller 5 gram fersk gjær. Deigen kan heve på kjøkkenbenken i inntil 18 timer før gjæren dør.

7. Lag eggerøren i ovnen

Skal du lage eggerøre til mange kan du enkelt lage den i ovnen. Sett ovnen på 175 grader og ha flytende Melange i en ildfast form. Hell eggerøren i formen og sett den midt i ovnen. Etter 10 minutter rører du i eggerøren med en sleiv, og lar den steke i 10 minutter til, eller til alt har stivnet.

Påskefrokost

8. Kokte og fargede egg

Kokte egg er en fast påsketradisjon. Det er enkelt å skape ekstra hyggelig påskestemning ved å farge eggene i lyse påskefarger. Bruk konditorfarger i ulike farger og bland de ut i boller med vann. La eggene ligge i farget vann i minst 1 time for å få fargede egg. Kok eggene som vanlig. Om du vil være ekstra kreativ kan du servere eggene i små reder laget av spirer som du legger midt på tallerkenen.

9. Spill og moro

Å sitte lenge rundt bordet kan være en utfordring for de minste. En runde med påskenøtter eller en quiz skaper alltid god stemning. Matro-spillet er også en morsom familieaktivitet rundt bordet. Med kategorier som «lek med maten», «fleip eller fakta» og «matro» blir måltidet til en lek. Spillet finnes både i en bordutgave, som selges hos ARK, og i en gratis digital versjon. Er du på jakt etter familievennlige påskespill du kan lage selv, finner du gode tips her.

10. Avslutt med noe søtt

Lange påskefrokoster kan gjerne avsluttes med noe søtt. En skål med påskefarget godteri på bordet, en sjokoladehare til hver av gjestene, eller et lite påskeegg fylt med favorittbitene til hver enkelt gjest, vil garantert gi en suksessfull avslutning på frokosten.

Til påskefrokosten: