Så enkelt lager du hotellfrokost på ditt eget kjøkken

Hvem elsker vel ikke en skikkelig god hotellfrokost? Stort utvalg, delikat og fristende presentert på en buffé. Hvorfor ikke skape hotellstemning hjemme på ditt eget kjøkken i helgen? Norgesmesteren i hotellfrokost gir deg sine beste tips.

Å komme til dekket bord og et stort utvalg av fristende frokostretter gir en liten følelse av luksus. Kanskje er det derfor vi elsker hotellfrokoster. De fleste av oss bor ikke på hotell så ofte som vi skulle ønske, så hva med å gjenskape hotellfølelsen hjemme og invitere venner til en skikkelig deilig frokostbuffé?

Ingunn Haugnes er frokostansvarlig ved Thon Hotell Lofoten i Svolvær, som vant den gjeve prisen for Norges beste hotellfrokost i 2016. Selv om godt utvalg og smak er viktig, mener hun likevel at noe av det aller viktigste er atmosfæren.

 

– Det viktigste er at gjestene føler seg velkommen, og at stemningen er god, sier hun.

Haugnes er også opptatt av at frokosten skal inspirere gjestene til å prøve noe nytt.

– Foreslå gjerne hva som kan passe sammen fra buffeen, slik at gjestene kanskje prøver noe nytt. Det er litt av sjarmen med en hotellfrokost, da spiser vi ofte ting vi aldri har prøvd på hjemmebane. Eller vi unner oss litt mer av alt det som er ekstra godt, sier den erfarne kokken.

Fylte butterdeigskopper med skagensalat

Slik får du hotellfølelsen hjemme

For å få hotellfølelsen hjemme er det fint med godt utvalg, og at maten er pent presentert. Server nystekte rundstykker i en kurv, og juice på karaffel istedenfor i kartong. Oppskåret frukt og grønt hører med, og pynter også opp på frokostbuffeen. Ellers er det bare å sette frem det du synes smaker best av pålegg og tilbehør. Her er noen forslag:

Røkt eller gravet laks har tradisjonelt følge av eggerøre, men smaker også kjempegodt sammen med rekesalat, skagensalat og krepsehalesalat.

Disse små koppene av butterdeig fylt med skagensalat er et fint innslag på frokostbuffeen hvis du vil prøve noe nytt, og de er overraskende enkle å lage. Oppskrift finner du her.

Egg i en eller annen variant hører også med, gjerne i følge med bacon. Skal du steke bacon til mange er trikset å steke det i ovnen. Fordel baconet utover en bakepapirkledd stekeplate og sett den midt i forvarmet ovn på 220 grader. La baconet steke i 7 til 8 minutter til det er sprøtt, og vips har du sprøstekt bacon uten stekeos og oppvask!

Italiensk salat er en klassiker sammen med alle typer kokt eller røkt skinke, mens kjøttpålegg som roastbiff og spekeskinke godt kan toppes med alle typer potetsalat. For sildeelskerne kan du i tillegg til kokte egg, gjerne diske opp med ekstra tilbehør som reddiker, noen løkringer og kapers.

Faste innslag på hotellfrokosten

På et hotell med gjester fra hele verden er det ofte stor forskjell på hva folk liker best, forteller Ingunn. Men også sesong spiller inn.

– Til jul går det mye i pålegg som lammerull og typiske julepålegg. Men noen ting bør det alltid være på en god frokostbuffé: Ferskt og godt brød, ulike typer egg, bacon, kjøttpålegg av god kvalitet, smakfulle salater som eggesalat og rødbetsalat, lun leverpostei, og gode oster, gjerne norske. Og så en søt avslutning, som sveler eller pannekaker.

Hun skjønner godt at folk elsker hotellfrokost, og er opptatt av at det ikke trenger å være vanskelig å tilberede.

– Det trenger ikke være så avansert! Det er godt bare å kunne komme og nyte noe som andre har gjort seg flid med. De fleste bor ikke på hotell så ofte, så da er det ekstra stas å komme til dekket frokostbord.

Trenger du mer inspirasjon til frokostbuffeen? Her får du tips til hvordan du enkelt kan lage deilig helgefrokost til mange.

Forslag til hotellfrokosten hjemme:

  • Nystekt brød eller rundstykker
  • Nytraktet kaffe
  • Juice
  • Oppskåret frukt og grønnsaker
  • Godt pålegg som påleggssalater, gode oster og spekeskinke.
  • Egg og bacon
  • Granola og yoghurt
  • Lapper eller pannekaker
  • Dagens aviser