Slik lager du skikkelig god middag på 15 minutter

God mat i hverdagen er viktig. Innovasjonskokk i Mills, Erik Egtvedt, røper sine hemmelige snarveier til rask, sunn og deilig hverdagsmiddag.

Delikat middelhavsalat med kylling

Dette er basisvarene du bør ha:

Innovasjonskokk i Mills, Erik Egtvedt, er ekspert på å gjøre god mat enda bedre, også i hverdagen. Han planlegger ikke ukemenyen særlig nøye, men lar seg inspirere i butikken mens han handler. Det som ser best ut, er det som får bli med hjem. Likevel har han alltid noen gode basisråvarer i skuffer og skap hjemme, og vet hvordan man kan jukse litt for å få en rask, men god og sunn hverdagsmiddag. Og det viktigste av alt? At man skaper god stemning og kan hygge seg rundt bordet med dem man er glad i, også på en onsdag midt i uka.

– Hvilke basisvarer har du alltid i skapet, og hvordan er de nyttige i en travel hverdag?

– Løk, gulrot og Melange Flytende. Gulrot og løk passer til alt: Gryter, wok, supper og puréer. Dette er basisgrønnsakene mine. Ha gjerne noen grønne urter og chili i fryseren. Frys ned hele chili, så har du det alltid tilgjengelig. De tiner på 10 sekunder i kaldt vann. 

– Har du noen tips til hvordan grønnsaker kan bli en del av kjappe hverdagsmiddager?

– Jeg har alltid frosne erter og aspargesbønner i fryseren, og en pakke bønner og oliven fra serien Grønnere middag i kjøleskapet. Den kan brukes til så mye! Som den er, eller  til en superrask chili con carne, sammen med en pakke kjøttdeig og en boks hakkede tomater. Et beger av den blandet inn i en foccaciadeig før steking blir faktisk også kjempegodt!

Et annet triks er å ikke koke grønnsaker i så mye vann. Bruk litt vann, og litt flytende Melange. Jo mindre vann som er igjen i gryta, jo bedre. Kok grønnsakene til de er møre. Du sjekker det enkelt ved å bruke en kniv og kjenner om den glir lett igjennom. Da vet du at grønnsakene er ferdige.

Kniv i skuffen er fy-fy

– Har du noen tips til hvordan man enkelt kan piffe opp raske hverdagsmiddager?

– Urter i potte gir friskhet, farge og smak, men er ofte vanskelige å holde levende. Plukk urtene når de begynner å henge med hodet, ha på en oljeskvett og kjør det glatt med stavmikser. Ha det så over på et tett glass. Dette holder seg godt i mange dager i kjøleskapet. Ha en liten skje over grønnsaker, i pasta eller på ovnsbakte poteter. Det gir et fint løft, både for ganen og for øyet.

– Hvilke kjøkkenredskaper kan være til hjelp når tiden er knapp?

– Det viktigste er en skarp og god kniv! Kjøp en vanlig kokkekniv, på cirka 20 centimeter. Det trenger ikke være verdens dyreste, men av god kvalitet. Et slipestål og en magnetlist hjelper deg å holde kniven i god stand i mange år. Kniver som ligger i skuffer vil nemlig aldri holde seg skarpe. Dette, samt en god, tung fjøl, gjør deg overraskende effektiv. Men det aller viktigste er å rydde underveis. Ikke skyv potetskrellet til siden når du skal begynne å hakke purre, eller renske fisk. Få det i søpla med en gang! Hold fjøla ryddig og ren, så går arbeidet fortere.

Erik Egtvedt viser deg enkel hverdagsmat

Byggryn blir til rask risotto

– Hva lager du når du har skikkelig dårlig tid, men likevel har lyst på noe godt?

– Da tar jeg et beger med bygg og linser fra den serien Grønnere middag og koker med en liten vannskvett i fem minutter, mens jeg rører. Så river jeg litt parmesan og rører i på slutten. Verdens raskeste byggrynsrisotto! Byggrynssalaten kan også brukes sammen med andre ting, den passer godt til både kylling, fisk og skalldyr. Ha gjerne noen finkuttede grønnsaker i kjelen også.

– Har du noen favorittsmaker?

– Jeg er generelt glad i mat, så det kommer an på både dagsform og årstid. Det beste med årstidene er at det blir så store variasjoner i hva som til enhver tid er tilgjengelig og smakfullt.

– Finnes det noe du ikke liker?

– Jeg er ikke så veldig svak for multer, og jeg nærmest avskyr stangselleri. Bortsett fra det spiser jeg alt som blir satt foran meg, noe som synes på badevekten også. Nå får den forresten ikke lov til å komme fram fra under sengen, før den har bedt om unnskyldning.

 – Har du noen kjøkkenforbilder?

– Jeg har alltid vært glad i Ingrid Espelid Hovig, og har stor respekt for hennes kamp for hverdagsmiddagene. Da jeg begynte å jobbe for Mills ble jeg kjent med Liv Gregersen Kongsten, som har vært Ingerids «silent partner» i mange år. Det er dame med matkunnskap- og kjærlighet! Et vandrende leksikon, spesielt på tradisjonsmat- og baking, og en tvers gjennom flott dame.

– Hva er ditt beste matminne?

– Jeg har spist på ganske mange utrolig gode restauranter, så det er vanskelig å plukke ut det beste. Men, jeg spiste geitekillinglår på en restaurant i Bergen en gang for mange år siden. Det var ikke bare utrolig godt, jeg delte også måltidet med kvinnen jeg fortsatt er sammen med. Mat er viktig for oss, men det er like viktig å ha det fint når man spiser. Om man klarer å skape en hyggelig stemning rundt hverdagsmiddagene, kan hver dag bli en fest. Og der tror jeg faktisk mitt beste kjøkkentips kom!

Enkle, raske middager