Alt du noensinne har hatt lyst til å vite om margarin

Margarin er en nyttig og sunn matvare som først og fremst består av naturlige oljer og fett fra planteriket. Visste du at ulike typer margarin har ulike egenskaper? Her er den ultimate margaringuiden!

Til forskjell fra meierismør, som er laget av kjernet melk og kommer fra dyreriket, lages margarin av planteoljer. Mest vanlig er olje og fett fra rapsfrø, solsikkekjerner, soyabønner, oliven og kokos. Vi kaller disse for vegetabilske oljer. Margarinene fra Mills DA lages ikke med palmeolje!

Etter pressing og rensing er oljene klare til bruk, enten som ren matolje eller som en ingrediens i margarin. De vegetabilske oljene blandes med skummet melk og vann, og blandingen piskes sammen og kjøles ned slik at konsistensen på den ferdige margarinen blir riktig. For at margarinen skal bli fast og ikke flytende, brukes det en andel med fast fett som for eksempel kokosfett eller sheafett.

Få tilsetningsstoffer

Alle som har forsøkt å mikse olje og vann, vet at det ikke lar seg gjøre. Derfor tilsettes margarinen lecitin, et stoff som finnes naturlig i for eksempel soyabønner, rapsfrø og eggeplomme. Lecitinet gjør det mulig å få til en stabil blanding – vi sier at lecitinet fungerer som en emulgator. Blandingen tilsettes også litt salt og noe farge som gjør margarinen gyllen og delikat.

Ulike typer margarin skreddersydd etter bruksområde

Ved å justere sammensetningen av flytende oljer, fast fett og vann, kan margarin skreddersys etter hva den skal brukes til. I dag har vi alt fra myk plantemargarin som kan tas rett ut av kjøleskapet og smøres på maten, til flytende margarin som egner seg spesielt godt til steking og baking, pensling og bruning. I tillegg har vi spesialprodukter uten melk, salt og soya for allergikere, lettprodukter med mindre fett, og produkter med ekstra smak. Den klassiske, faste Melange margarin lever også i beste velgående, daglig i bruk i norske kjøkken!

Mettet vs. umettet fett

Ettersom margarin er basert på vegetabilske oljer, har den en høy andel umettet fett. Vi skiller mellom umettede fettsyrer, som er gode fettsyrer som kroppen trenger, og mettede fettsyrer, som kroppen ikke trenger mer av. Fettinnholdet i margarin varierer mellom 40 og 80 prosent avhengig av bruksområde – som er det avgjørende for sammensetningen av fett, oljer og vann. Det er også færre kalorier i margarin sammenlignet med olje, siden margarin inneholder mindre fett enn oljer.

Samme kaloriinnhold i alt fett

Når det kommer til kaloriinnholdet i umettet og mettet fett, er det ingen forskjell. Fett inneholder 9 kalorier per gram uansett.

Umettet fett er altså ikke mindre fetende, bare av bedre kvalitet. Mettet fett øker kolesterolet, som øker faren for hjerteinfarkt. Poenget er ikke å slutte å spise fett, men å spise mest av det riktige fettet, altså umettet fett – som det du finner i margarin!

Lange tradisjoner i norsk matlaging

Melange er en norsk klassiker fra 1919, oppkalt etter produksjonsmetoden, da det franske ordet mèlange betyr blanding. Opp gjennom årene er selvsagt Melange videreutviklet og forbedret en rekke ganger. Siden 1950 har Melange – og all norsk margarin – blitt tilsatt A- og D-vitaminer. Vi har i Norge lange tradisjoner for å bruke Melange i matlagingen, og nesten 100 år etter lanseringen holder merket fortsatt posisjonen som Norges største innen smør og margarin.

Den smøremyke margarinen Soft Flora blir lansert i 1964, og kan sies å være et ekte barn av kjøleskapet. Den ble straks en suksess, av den enkle grunn at den holdt seg smøremyk i kjøleskapet og dermed enkelt kunne smøres rett på brødskiva.

Hvorfor er margarin så egnet til baking og steking?

Det er den unike sammensetning av planteoljer, som gir våre margariner de gode matlagingsegenskapene. Brukt til steking er margarin smaksnøytral, og lar derfor smaken på råvarene komme tydelig frem. Den spruter dessuten lite, men bidrar til en god stekeskorpe. En av de absolutte fordelene med Vita hjertego’, Melange eller Soft Flora i stekepanna, er at du får en indikasjon på temperaturen: margarin blir nemlig gradvis brunt når temperaturen stiger. Dette er nyttig, ettersom ulike råvarer skal stekes på ulik varme.

Står baking på agendaen, er margarin en vinner. Margarin gjør småkaker ekstra sprø og er derfor et smart valg til julebaksten. Og til gjærbaksten gjør planteoljene i margarinen at du får en deig som er lett å jobbe med og gir et skikkelig saftig resultat!