- Enda viktigere enn før å vite hva slags fett du bør spise

Oslo / MMG, 30.05.17: Fullt hus for Mills på fagseminar om fett og fiber for landets ernæringsfysiologer: - Kunnskapen som ble presentert er svært spennende, mener selskapets Helse- og ernæringssjef.

En tirsdagskveld helt på tampen av mai måned fikk Mills gleden av å gjeste ernæringsfysiologer, kliniske ernæringsfysiologer, forskere og forelesere i et fagseminar som var fullbooket lang tid i forveien.

Målet var å dykke ned i ernæringsproblemstillinger knyttet til fett og fiberinntak. For Marte Byfuglien, selv ernæringsfysiolog og leder for Helse- og ernæringsavdelingen i Mills, er det ingen tvil om at kunnskap fra kvelden rustet både gjester og verter i kampen for bedre folkehelse:

– Det kanskje aller mest spennende vi har snakket om her i kveld er hvordan fettkvalitet har betydning utover kolesteroleffekten. Vi har utvidet begrepet. Når vi har snakket om fettkvalitet tidligere, har vi hatt mye fokus på kolesterol som risikofaktor for hjerte-karsykdommer. Det består. Men vi fikk i tillegg en ny, og klinkende klar konklusjon: hva slags fett du spiser – fettkvaliteten – også har betydning for risikoen for diabetes type 2 og overvekt. Derfor er det enda viktigere enn før å vite hva slags fett du bør spise, fortalte hun.

– Umettet fett, særlig flerumettet fett, er gunstig for forebygging av hjerte-karsykdommer, og diabetes type 2. Dette er eksempelvis fordi umettet fett har en gunstig effekt på blodsukkerregulering, forklarte Byfuglien.

Helse- og ernæringsteam med Siri Kristiansen. Fagseminar fett og fiber.
Mills` eget Helse- og ernæringsteam med konferansier Siri, kokk Maria og produktsjef Jan.

Sterkt oppmøte fra viktig gruppe

Seminaret hadde en rekke kjente og respekterte navn på gjestelisten. Blant annet deltok Anne Marie Aas, klinisk ernæringsfysiolog og førsteamanuensis ved Oslo universitetssykehus Aker; Ulf Risérus, førsteamanuensis ved Uppsala universitet, og forskerne Anne Rieder og Bente Kirkhus fra Nofima. Deltagerne ble også ledet gjennom kvelden av P3s Gullrutervinner Siri Kristiansen.

I tillegg til de anerkjente gjestene, var ikke gleden over det sterke oppmøtet fra kveldens publikum noe mindre fra Byfuglien – både de erfarne og de som er nye i det viktige arbeidet landets kliniske ernæringsfysiologer og ernæringsfysiologer gjør:

– Å ha gode relasjoner til disse er svært viktig for oss i Mills. Ernæringsfysiologer viderefører kostråd og snakker konkret om produkter i sin hverdag – særlig de kliniske, for deres arbeidshverdag går ut på å veilede pasienter og pårørende til å spise mer hensiktsmessig. Da er det viktig at de kjenner til produktene, og har tillit til matvareprodusentene. Vi setter veldig pris på dem, og å kunne lære og dele kunnskap med dem.

Fett og fiber, sunne fettsyrer, innovasjonskjøkkenet hos Mills.
Kokk Maria demonstrerer enkel og smakfull mat med fokus på fiber og sunne fettsyrer.

Matkunnskap i praksis på innovasjonskjøkkenet

Utfordringene og mulighetene knyttet til fett og fiber ble ytterligere utforsket med kokk Maria Kristiansen. Hos Mills` eget mesterkjøkken i kjelleren på hovedkontoret demonstrerte hun praktisk bruk av kunnskapen fra seminaret gjennom sunne og smakfulle retter.

Målet var å vise frem at det kan være både enkelt og praktisk å øke inntaket av næringsstoffene fagseminaret handlet om for pasientgrupper kveldens gjester jobber med i det daglige:

– Målet med demonstrasjonen var ikke å servere gourmetmat; det var å vise ernæringsfysiologene hvordan pasienter de jobber med enkelt kan få til et sunnere måltid. Nøkkelordene var enkelt, raskt og sunnere. Dette er noe alle kan få til. Det ville vi vise frem, understreker Byfuglien.