Tips til hvordan måltidene i jula kan bli enda triveligere for både store og små

Måltidene i jula er høydepunktet for mange. Lange måltider, variert og stort utvalg av fristende retter og ikke minst kvalitetstid med venner og kjente. Men idyllen kan fort bli til et kaos av løpende barn og voksne, kombinert med et lydnivå som egner seg bedre ute enn inne. Helse- og ernæringssjef i Mills, Marte Gjeitung Byfuglien gir deg tipsene til hvordan julemåltidet kan bli enda triveligere for både store og små.

Senk forventningene
Barn og voksne har ulike preferanser for julemåltidet. Dersom man senker forventningene om lange og rolige måltider litte grann, er det større sannsynlighet for at alle kan bli fornøyde.

Sørg for at barna er sultne
Et godt råd for å få alle til å samles til felles måltid er å holde på de faste måltidene. Gjennomfør måltidene regelmessig, da vil barna være sultne, det er lettere å få dem til å sette seg til bordet, og det er større sannsynlighet for at de spiser maten. Ofte er det småspisingen som gjør at man ikke blir sulten mellom måltidene. Du kan unngå småspising ved å ikke ha julegodteri og andre fristelser stående fremme. Julegodteri hører selvsagt med, men de kan være en avslutning på måltidet og ikke en mettende forrett.

Lange måltider kan være utfordring for de minste
For at barna skal bli sittende lengst mulig og uten for mye masing kan det være et tips å involvere dem i måltidet. Legg til rette for at barna blir delaktige i samtalen. Ha en guiz, la dem fortelle om sine inntrykk av julen, snakk om juletradisjoner, og ikke minst ha en konkurranse om det å smake på julematen. Det er mange spennende smaker for små ganer som kan frembringe mange morsomme samtaler, grimaser og latter.

Det viktigste er i bunn og grunn å gjøre det som føles riktig for deg og din familie, senke skuldrene og nyte juletiden. God jul!