Julefrokost med lave skuldre

Kommer hele slekta på julefrokost? Antisupermamma viser deg snarveien til frokostforberedelser uten mas.

Julefrokosten har lange tradisjoner, og er for mange et høydepunkt i jula. Forfatter Kristine Storli Henningsen (42), også kjent som bloggeren «Antisupermamma», synes derimot det kan bli litt for mye stress, for tett på den store dagen.

– Vi har frokost på selve juleaften, men det hender vi flytter 1. juledagsfrokosten til 2. juledag, innrømmer hun.

I det hele tatt er Kristine opptatt av å minimere unødvendig stress. Det trenger ikke gå ut over kosen – snarere tvert imot.

– Det viktigste er jo å være til stede, ha tid til å nyte og kose seg. Frokosten kan for eksempel serveres litt utpå dagen, så man rekker å sitte i sofaen med pysjen på først. Det er bare å spise litt kornblanding på morgenen, så holder man ut litt lenger, tipser Henningsen.

Kristine Storli Henningsen

Godt og ferdiglaget

Trebarnsmoren ser ingen grunn til å gjøre ting vanskeligere enn nødvendig og er tilhenger av smarte snarveier. Hun vil for eksempel varmt anbefale kalde rester fra julemiddagen til frokosten dagen etter.

– Jeg er så glad i julemat, at den beste julefrokosten for meg er rett og slett kald ribbe med brød ved siden av. Kald surkål smaker også deilig. Og så er det jo fint å få brukt all den maten man ofte har i jula, slår hun fast.

Presset om å gjøre alt «fra bunnen av» og hjemmelaget kjenner hun ikke på. Dessuten synes hun ofte det smaker like godt med det man får kjøpt i butikken. Ferdig julerødbetsalat og sildesalat for eksempel, er gjengangere i julen, uten at noen forventer at man skal lage det selv.

– Det var ett år jeg fikk for meg at jeg skulle lage majones fra bunnen av. Det ble bare tull, og ingen kjente egentlig noen forskjell i smaken, innrømmer hun.

Ikke gi gjestene dårlig samvittighet

Hvis man ønsker å lage noe i jula, foreslår heller Henningsen å velge seg ut et par ting som man har lyst til å kose seg med og gjøre skikkelig, i stedet for å slite seg ut på å lage en hel jul fra bunnen av.

Hvis du ikke har rukket å ta julerengjøring, er det bare å dempe belysningen og tenne stearinlys. På denne mørke tiden av året er det uansett ingen som ser hva som måtte befinne seg i mørke kroker.

– Sett ut noen skåler med grønnsåpe eller pynt med granbar så dufter det herlig. Et ekte julehjem skal ikke være helt striglet, det gir bare dårlig samvittighet til gjestene, mener 42-åringen.

Dette er velprøvde råd. Henningsen har flere ganger fått tilbakemelding fra gjester som setter pris på besøk i et hjem med rot, men uten stress. Et sted der man kan legge beina høyt.

– Vi har så lett for å tenke på alle andre i julehøytiden, men bør ikke glemme å ta vare på oss selv. Jeg ødelegger både for de rundt meg og meg selv hvis jeg bare løper rundt og stresser i jula, påpeker hun.

Vil du prøve en ny vri på koldtbordet i jula? Ikke gå glipp av denne artikkelen.

Spør om hjelp

Kristine bor for tiden med mann og barn i Malaga, har tidligere bodd i Panama og flytter til Granada i januar. Julen feirer hun imidlertid hjemme i Norge. Oppholdet i utlandet har likevel gitt nyttige erfaringer hun gjerne tar med seg hjem.

– I Panama var folk så flinke til å spleise og ta med seg mat i selskap. Det var både hyggelig og praktisk, og det ble alltid nok mat, legger hun til.

Henningsen tror mange kunne blitt flinkere til å ta imot hjelp også her hjemme. Julefrokosten kan gjerne være et spleiselag, det er ingen grunn til at én skal gjøre alt.

Skal du lage mat til mange? Få flere tips til enkle løsninger her.

Anitsupermammas beste tips til julefrokosten:

  • Rester av julemiddagen egner seg godt på julefrokostbordet.
  • Ikke lag alt fra bunnen av, ingen merker forskjell likevel.
  • La julefrokosten være et spleiselag der alle tar med seg en rett hver.
  • Ikke ha et striglet hjem, det gir gjestene dårlig samvittighet.
  • Har du ikke rukket å ta julerengjøring, er det bare å dempe belysningen og tenne stearinlys.
  • Server frokosten litt utpå dagen, så kan du slappe av i pysjen først.