Et felles prosjekt

Vi ønsker å samle alle stemmene som ønsker å tone ned presset, stresset og forvirringen som omgir måltidet, og ta tilbake et sunnere og mindre komplisert forhold til mat. Å ta tilbake Matroen er større enn Mills, og ikke noe vi kan få til alene. Her kan du lese hva andre sier om Matro-initiativet.

Blogger Kristin Gjelsvik / Styleconnection

– Jeg har lenge vært opptatt av denne debatten, debatten om mat - hva man bør og ikke bør spise, dietter, treningstips, slanking. Hysteri. Jeg prøver så godt det går, å bruke min posisjon til å bidra til noe helt annet enn det vanvittige fokuset på mat og kropp.

Vi har blitt hysteriske med all denne matfrykten vår. Hva skjedde med den gode gamle matsirkelen? Den som har funket i flere tiår, som plutselig ikke var en fin pekepinn!? Jeg mener vi bør gå back to basic, senke skuldrene og finne hvilepulsen. Vi har utvilket en frykt for grovt brød. Vi har utviklet en frykt for alt som inneholder sukker og karbohydrater, og kalorier for den saks skyld. Vi er livredde for melkeprodukter som gresk yoghurt og mager cottage cheese, som har fremstått som supersunne alternativer i en god stund nå. Dette har gått for langt!

Les blogginnlegget i sin helhet her

Blogger Marte Frimand-Anda / CasaKaos

– Vi blir bombardert med råd om hvordan og hva vi skal spise for å bli sunne, tynne, konsentrerte, sterke, få pen hud, mindre menssmerter, smartere barn, finere hår og mer energi.

Vi blir stresset hvis poden ikke spiser minst én avocado om dagen. Vi skjærer opp grønnsakene i små stjerner og hjerter, og serverer tapastallerkener bestående av oppskåret eple, cherrytomater, gulrot- og agurkstenger i morsomme glass, og nøtter og blåbær dandert som smilefjes. Alt innhold er nøye kalkulert slik at barna får i seg nok vitaminer og mineraler, riktige fettsyrer, langsomme og sunne karbohydrater og riktig protein.

Se resten av blogginnlegget fra CasaKaos her

Linnéa Myhre

Mulig jeg er en følsom type, men jeg gråt da jeg så filmen. På tide med Matro.

Ida Fladen

Fint og bra! Ja til Matro.

Mathilde Espeseth

– Fokuset på mat har ødelagt mange år av mitt liv.

Mathilde Espeseth har hatt et anstrengt forhold til mat i over seks år. Hun er en av de fem vi har snakket med i Matro-filmen som belyser spisefrustrasjoner. Ved å bidra i Matro-initiativet ønsker hun blant annet å sette følelser på dagsorden.

– Jeg taklet ikke det som ledet til det anstrengte forholdet jeg etter hvert fikk til mat, og det å erkjenne at man har et problem er skummelt. I Norge er det også slik at få snakker om følelser og man skal liksom ikke be om hjelp. Jeg endte opp med å si at jeg hadde det fint.

Les Mathildes historie

Mammanett.no

– Enkelte tror man kan bli frelst av å spise «riktig», og overfører også dette synet til sine barn.

På oppdrag fra Mills AS, har Respons Analyse gjennomført en undersøkelse blant norske foreldre med barn under 18 år. Undersøkelsen viser at to av tre mødre er bekymret for at barna skal utvikle et usunt og anstrengt forhold til mat og kropp. Over halvparten av fedrene er også bekymret.

Tallene viser også at én av tre snakker negativt om mat, slanking og kropp mens barna hører.

– Vi må huske på at det er vi foreldre som er barnas viktigste rollemodeller, særlig de første årene. Og våre holdninger til kost og kropp og trygghet overføres til de små, sier Finn Skårderud.

Her kan du lese artikkelen i sin helhet

TV2 Nyhetskanalen

– Vi blir sittende med en tallerken full av angst.

Slankekurer, dietter og et stort fokus på sunnhet preger mediene blogger og reklamer. Stadig flere er forvirret av motstridende råd om hva som er sunt og hva som ikke er sunt.

Psykiater og ekspert på spiseforstyrrelser Finn Skårderud mener det hele har gått for langt, og roper varsku.

Klikk for å se hele innslaget

NRK Nyheter

Så sunt at det ble usunt

På Instituttet for Spiseforstyrrelser ble en undersøkelse gjort av Respons Analyse lagt fram og tallene var klare: Mange har et anstrengt forhold til mat.

En av de NRK treffer på instituttet forteller at han har gått på lavkarbokur, tomatkurer og at han i et helt år bare spiste salatblader. Etter en liten bemerkning om hvordan han så ut, slanket han bort halve kroppsvekten sin.

Les saken og se innslaget her

Ernæringsfysiolig i Mills AS, Marte Gjeitung Byfuglien

Vi kan ikke isolere barna våre fra diett-tips og motstridende kostholdsråd fra blogger, medieoppslag og reklame. Men som barnas rollemodell nummer én, kan vi la dem beholde sin medfødte matro så lenge som mulig. Det kan vi gjøre gjennom å unngå å snakke negativt om mat, kalorier og slanking i hjemmet.

VG TV

Mathilde forteller om hvordan ortoreksi styrer hverdagen hennes, og Finn Skårderud er i studio for å diskutere Matro.

Klikk på innslag nr. 3 for å se klippet