1 av 3 småbarnsforeldre blir stresset av hverdagsmåltidene

Hverdagsmåltidene er for mange småbarnsfamilier preget av stress, tidsklemme, masing og dårlig samvittighet. Kjenner du deg igjen?

Det er du ikke alene om. En fersk undersøkelse viser at 1 av 3 småbarnsforeldre blir stresset av hverdagsmåltidene. De største utfordringene handler om at mange av de små barna ikke liker maten, ikke sitter i ro under måltidet, og ikke vil spise nok.

Matro få barn til å spise

Foreldrene oppgir følgende grunner til at måltidene blir stressende:

  • At barna ikke liker maten
  • At barna ikke sitter i ro mens man spiser
  • Å få barna til å spise nok
  • At barna forlater bordet underveis i måltidet
  • Å få barna til å seg til bords
  • At noen krangler

 

Familiemåltidet er viktig
Fundamentet for å få et godt forhold til mat senere i livet, etableres i svært tidlig alder, og her står familiemåltidet sentralt. Det betyr ikke nødvendigvis felles familiemåltider hver dag i en hektisk hverdag, men at det faktisk er hyggelig de gangene man prioriterer å spise sammen, sier Marte Byfuglien, trebarnsmor og helse- og ernæringssjef i Mills.

– Mange småbarnsforeldre kan med fordel senke forventningene til måltidet, og innføre mer moderne måltidsregler hvor resultatet er mer trivsel rundt bordet, sier Marte.

Strengt regelverk rundt bordskikk
Undersøkelsen viser at 2 av 3 foreldre oppdrar barna likt eller strengere ved måltidsituasjoner sammenlignet med hvordan de selv ble oppdratt som barn. 4 av 10 barn får ikke gå fra bordet før de har spist opp maten.

– Samfunnet har beveget seg i takt med utviklingen og moderniseringen på de aller fleste områder, men når det gjelder bordskikk har vi strandet litt i et rigid og strengt regelverk. Med små barn rundt bordet er det ikke til å unngå at dramatiske følelsesutbrudd oppstår, glass veltes og at spisenekt kommer og går. Om en bare skal fokusere på hva barna ikke skal gjøre er det ikke rart det blir dårlig stemning. Dette tror vi kan unngås ved å skape mer matro rundt bordet gjennom litt mindre regelrytteri, sier Øyvind Vederhus, Kommunikasjonssjef i Mills.

Utvikler bordspill for matro

Med mål om å skape mer matro og trivsel rundt matbordet produserer Mills i Samarbeid med Egmont nå et helt nytt verktøy; et pedagogisk, enkelt og lekent spill som egner seg i måltidsituasjonen. Spillet er et forslag til hvordan familier kan løse de ulike problemene de måtte ha rundt matbordet, og lanseres hos ARK til høsten.

– Målet med spillet er å skape glede og måltidstrivsel. Det handler først og fremst om å ta tilbake måltidet som en arena for lave skuldre og trivelig samvær med barna, men spillet vil også oppmuntre til et variert, sunt kosthold og nye smaker, uten at det virker påtvunget, sier Vederhus.

 

Matro

I 2015 startet Mills startet Matro-initiativet for å sette kostholdshysteriet på dagsorden, og hjelpe folk ta tilbake et sunnere og mindre komplisert forhold til mat.

Matro handler om å senke skuldrene. Matpakker trenger ikke være små kunstverk. Middagen trenger ikke ta timesvis og være supertrendy. All mat tenger slett ikke være lagd fra bunn for være både sunn og god. Og hverdagsmåltidene til småbarnsfamilier behøver ikke å være preget av stress og mas. Vi i Mills håper at dette spillet kan hjelpe til med å gjøre hverdagsmåltidene i småbarnsfamilier til den trivelige stunden det er ment å være.

Tallene i denne artikkelen kommer fra en fersk befolkningsundersøkelse utført av Respons Analyse på vegne av Mills, i februar 2016.