Gi pannekakene nytt liv med deilig tilbehør

Pannekaker kan varieres i det uendelige og smaker like godt med søtt som salt tilbehør. La deg inspirere av spennende smaker fra flere verdenshjørner!

Første tirsdag etter Fastelavn, feires pannekakedagen verden over. Da markeres det at det er 40 dager til påske, og at dette er den siste dagen før fasten starter. I gamledager skulle skapene tømmes for ting som kunne gå ut på dato, og da var egg og melk ofte blant disse, som er to hovedingredienser i pannekaker. Men pannekaker kan være mer enn de med syltetøy og ukker. Det finnes så mye godt man kan rulle, brette eller stable sammen med denne iddagsfavoritten.

Trenger du en god grunnoppskrift?
Prøv denne enkle oppskriften på pannekaker som passer både til salt og søtt tilbehør

Blinis med spekeskinke

Russisk- og franskinspirerte pannekaker 

I andre deler av verden er pannekakene ofte fylt med salte ingredienser isteden for de søte som vi er vant til. I Frankrike lager de gjerne sine «crêpes» med chèvre, nøtter og et dryss honning, eller fyller dem med kremet sopp og skinke. Nydelig både til lunsj og middag. Eller kanskje som forrett?

En klassisk gourmetvariant er selvfølgelig russiske pannekaker, eller «blinis». Disse lages tradisjonelt med bokhvete, men du kan godt bruke hvetemel eller en grovere meltype. Topp blinisen med rømme, rogn og et dryss rødløk og dill, spekeskinke, rømme og karse. Perfekt som snack eller forrett.

Gjør pannekakene litt grønnere

En smaksrik voksenvariant av pannekaka, kan være en asiatisk og vegetarisk versjon. Fyllpannekakene med rå, sprø grønnsaker som sukkererter, gulrot, sopp, vårløk og bønnespirer. Topp det hele med et dryss frisk koriander og hoi sin-saus.

Eller hva med en vegetarisk variant med kremet spinat eller grønnkål? Fres noen kikerter med indiske krydder som spisskummen, garam masala og gurkemeie, og rull dem i pannekakene sammen med grønnsakene.

Kanskje du vil gjøre hverdagspannekakene sunnere med litt grønt? Du kan gjerne tilsette hakket spinat, revet gulrot eller squash og masse grønne, friske urter i røra. Det går også fint å erstatte noe av melet med havregryn eller grovt mel. Da får pannekakene en grovere tekstur og metter også lengre.

Perfekt til helgefrokosten

Til helgefrokosten er det kjempegodt å fylle pannekakene med cottage cheese og nyrørte bær. Ellers er de fluffy amerikanske pannekakene alltid en hit blant både voksne og barn. Hva smaker vel bedre en myke, tykke pannekaker stablet i tårn, og toppet med sprøstekt bacon, lønnesirup og blåbær? Du kan gjerne ha fryste eller friske blåbær i røra før du steker pannekakene, og i butikkene finner du nå flere spennende typer sirup laget på bær.

Det er ikke til å komme utenom at å steke pannekaker tar lang tid. Har du lyst på pannekaker til middag, men ikke tid til å stå lenge ved komfyren bør du prøve en ovnsbakt variant. Oppskrift på ovnsbakt pannekake med bacon og rørte blåbær finner du her. Bon appetit!