Kakemenn, julemanna, gøttekælla, kakekæller – kjært barn har mange navn. De tykke, lyse julekakene er spesielt populære i Bergen og blir laget over store deler av Vest- og Sørlandet med lokale variasjoner i både navn og oppskrifter. Kakemenn kan spises som de er, men pyntes tradisjonelt med konditorfarge, sukker eller sjokolade. Denne oppskriften gir cirka 50 kaker.

Kommentarer

  • Anne

    Hvordan får vi sprø kakemenn?

    • Cecilie

      Hei Anne! Ønsker du sprø kaker kjevler du deigen tynt ut og steker kakemennene til de har fått god stekefarge. Lykke til med bakingen😊

      • Rose

        Et tips! Du kan også bytte ut melken med vann, da blir kakemennene sprø. Melk gjør de myke.

  • Hans

    Ser flotte og fyldige ut i ovnen, men synker sammen når de kommer ut. Smaker godt, men ser litt miserable ut. Hva er trikset?

    • Cecilie

      Hei Hans! Kanskje du tok dem for tidlig ut av ovnen? Ovner er litt ulike, og en må justere steketid etter ovnstype ved å prøve seg litt fram. Lykke til hvis du prøver igjen!

  • Nina-Beate

    Lagde disse i år, og de var supergode! 2 porsjoner blei ikke nok til Odda, så i morgen blir det 2 nye! 😄😄😄

    • Cecilie

      Så hyggelig at du likte oppskriften, Nina-Beate! God jul til deg! 🙂

  • Bernhard Eskilt

    Hvordan oppbevares kakemenn best?
    Går det bra å legge dei i tett boks, slik som f.eks pepperkaker?

    • Cecilie

      Ja, disse skal oppbevares i tett kakeboks. Lykke til, Bernhard!

  • Ann-Christin

    Lurer på hva jeg gjorde galt, for deigen min ble baaare smuler 🙈

    • Cecilie

      Hei Ann-Christin! Så leit å høre at baksten ikke ble vellykket. Det kan være flere årsaker, men noen tips er å være nøye med målene, og ikke bruke for mye mel til utbaking. La deigen hvile i kjøleskapet før bruk, og arbeide raskt ved utbaking. Lykke til hvis du prøver igjen!

      • Lene Christin

        Her har jeg vær nøyaktig med målene, men den bare smuldrer. Det lå natta over i kjøleskapet. Kan jeg redde deigen på et vis, eller bare å prøve å gjør det beste utav den smuldrete deigen?

        • Cecilie

          Hei Lene Christin! Så leit å høre at deigen ble smuldrete. På grunn av at hvetemelets evne til å tiltrekke seg fuktighet vil variere, er det viktig å ikke tilsette alt samtidig, men justere underveis, når deigen lages. Du kan forsøke å tilsette en spiseskje melk, og eventuelt litt mer, og gradvis kna det inn, til du får en smidigere konsistens på deigen. Håper dette kan være til hjelp. Lykke til! 🙂

  • André

    Hei

    Hvor mange kakemenn blir 1 porsjon?

    • Anne Cathrine

      Det blir ca. 50 kakemenn, litt avhengig av størrelsen på formene du bruker. Lykke til med bakingen 😊

  • Lise

    Hvordan lager man sånn sukker topping som de har på de Libermann kakemennene?

    • Anne Cathrine

      Dette har vi ikke prøvd selv, men prøv å pensle kakemennene med en sukkerlake eller litt eggehvite og legg deretter kakemannen på en tallerken med farget sukker slik at det fester seg. Det er mulig å kjøpe farget sukker/kakestrøssel, eller du kan lage det selv ved å blande perlesukker og flytende konditorfarge. La sukkeret tørke helt før det brukes på kakemennene. Lykke til 😊

  • Maria

    Kan man fryse deigen?

    • Anne Cathrine

      Det har vi ikke prøvd selv, men det er i alle fall ikke noe i veien for å fryse kakene etter de er stekt. Lykke til med baksten 😊

  • Silja

    Hei! Blir disse kakemennene myke eller harde i konsistens?

    • Anne Cathrine

      Det kommer litt an på hvor tykt/tynt man kjevler deigen ut og hvor lenge kakemennene stekes. For helt lyse og myke kaker anbefaler vi å ikke kjevle for tynt ut og ta ut kakene før de får noe særlig stekefarge. Lykke til med bakingen😊

  • Alice

    Hei. Kan Man bruke flytende margarin i denne oppskriften?

    • Anne Cathrine

      For å få best mulig resultat vil vi ikke anbefale å bytte til Melange Flytende. Det har litt andre bakeegenskaper enn vanlig Melange.

      • Hanne Gro

        Det Anne Cathrine skriver her er helt riktig. Bommet på det noen ganger 🙂
        Alt til sitt formål som jeg liker å si. Lykke til 🙂

  • T.L.

    Dette ble en veldig god og smidig deig som var lett å jobbe med. Lot deigen stå i kjøleskapet i tettpakket plast i ca 4 timer før bruk. Stekte de i 8 min. og de ble lyse og fine og kjempegode.

    • Anne Cathrine

      Så hyggelig å høre 🙂