Avletter


60 min.

Avletter er tynne, sprø kaker stekt i avlettjern, som har et fint og særegent mønster. Disse småkakene er typisk for Gudbrandsdalen og ser litt ut som krumkaker før de er bøyd, men de skal helst være helt lyse når de er stekt. Avletter er det samme som jønnbrød nordover i Østerdalen. Du kan fint steke avletter og rømmebrød i samme jern som krumkaker. Denne oppskriften gir ca. 35 kaker.

Ingredienser

  • 1.5 dl kremfløte
  • 1.5 dl seterrømme
  • 3 dl vann
  • 0.5 ts salt
  • 4 dl hvetemel

Slik gjør du

  • Bland fløte og rømme. Tilsett de øvrige ingrediensene og bland godt. Røren skal være litt tykkere enn vaffelrøre. La røren svelle i ca. 1 time.

  • Stek kakene i avlett- eller krumkakejern. Legg cirka 1 teskje røre i jernet og press godt sammen, slik at kakene blir tynne og sprø.

  • Avkjøl kakene på rist.

  • Oppbevar kakene i en tett boks med lokk.