
Babka med sjokolade og appelsin
Slik gjør du
Deig:
-
Ta Melange ut av kjøleskapet slik at den blir romtemperert til du skal bruke den.
-
Bruk kjøkkenmaskin med eltekrok og ha alle ingrediensene bortsett fra Melange i bakebollen. Elt på lav hastighet i 10-15 minutter til deigen slipper bollen.
-
Tilsett Melange i terninger og elt videre i ytterligere 10-15 minutter, til deigen igjen slipper bollen.
-
Legg deigen i en smurt bolle, dekk med folie og sett i kjøleskapet natten over, eller minimum 8 timer. Deigen kan fint oppbevares 2 til 3 dager i kjøleskapet før du baker den ut.
-
TIPS: Har du ikke tid til langtidsheving kan du bruke 25 gram fersk gjær og la deigen heve i romtemperatur til den har doblet størrelsen. Det tar cirka 1 til 1,5 time.
Utbaking:
-
Start med å lage sjokoladefyllet: Rør romtemperert Melange, sukker, siktet kakao og grovt salt sammen til alt er godt blandet. Sett til side.
-
Forvarm ovnen til 180 grader. Smør to brødformer på cirka 2 liter med Melange og kle med bakepapir. Det gjør at papiret ligger stødig.
-
Velt deigen ut på melet underlag og del i to emner, ett til hvert brød. Jobb med et deigemne av gangen. Deigen skal være ganske kompakt, men samtidig smidig og enkel å jobbe med.
-
Form hvert deigemnene til rektangler og kjevle ut til cirka 40×30 cm. Kantene kan trimmes med kniv for å få så rette kanter som mulig.
-
Smør sjokoladefyllet utover i et jevnt lag og la det være cirka 1 cm uten fyll langs hele kanten. Husk at fyllet skal fordeles likt på de to brødene.
-
Rull deigen stramt sammen fra langsiden, til du har en lang, fast pølse. Klem sammen endene.
Fletting:
-
Bruk en skarp kniv til å skjære deigpølsen i to på langs.
-
Legg de to halvdelene med snittflaten opp og tvinn sammen til en «flette». Brett endene litt inn under brødet og legg i brødformen. Dekk med plast og sett til heving på lun plass i 1,5 time.
-
Test om brødene er ferdig etterhevet med en «trykktest»: Trykk lett på brødet med en finger. Deigen skal kjennes luftig og merket skal sakte forsvinne når deigen «spretter» tilbake.
-
Pisk sammen egg og melk og pensle brødene med eggeblandingen. Stek på rist i nedre halvdel av ovnen, i 30 til 35 minutter. Avkjøl på rist.
-
TIPS: Følg med når det gjenstår 10 minutter av steketiden. Hvis brødene begynner å bli veldig mørke på toppen kan du legge over et bakepapir resten av steketiden.
Appelsinsirup:
-
Lag appelsinsirup mens brødene står i ovnen: Kok opp sukker og appelsinjuice i en liten kasserolle. Ta bort fra varmen når sukkeret har løst seg opp.
-
Pensle de ferdig stekte sjokoladebrødene godt med appelsinsirup. Avkjøl helt før du skjærer i babkaene.
-
Frysetips: Babka med sjokolade og appelsin egner seg godt til å fryse ned. Pakk de helt avkjølte brødene godt inn i to lag plastfolie og et lag aluminiumsfolie. Når du skal ta brødet ut av frysen, la det ligge innpakket i romtemperatur til det er helt tint. Holdbarhet i frysen er 1 til 2 måneder.
Antall porsjoner:
- Deig:
- 600 gram hvetemel
- 7 gram tørrgjær (0.5 pk.)
- 2 ts salt
- 50 gram sukker
- 2 dl helmelk
- 0.5 dl appelsinjuice
- 3 stk egg (store)
- 75 gram Melange
- 1 stk egg (til pensling)
- 1 ss melk (til pensling)
- Sjokoladefyll:
- 150 gram Melange
- 150 gram brunt sukker
- 30 gram kakaopulver
- 0.5 ts grovt flaksalt
- Appelsinsirup:
- 200 gram sukker
- 1 dl appelsinjuice
Produkter i oppskriften

Kommentarer