Chili sin carne


40 min.

Chili sin carne betyr «chili uten kjøtt» og er den vegetariske varianten av klassikeren chili con carne. Enten du er vegetarianer eller bare ønsker å spise litt mindre kjøtt, er dette et smakfullt alternativ og en digg hverdagsmiddag. Ekstra mye grønnsaker, bønner og linser metter godt og gjør at du ikke kommer til å savne kjøtt i det hele tatt. Gryteretten kan fint lages dagen i forveien.

Ingredienser

  • 1 stk rødløk
  • 2 stk gulrot
  • 2 stilker stangselleri
  • 3 fedd hvitløk
  • 2 stk rød paprika
  • 1 stk rød chili
  • 2 ss Flytende Melange
  • 2 ss spisskummen
  • 2 ss tørket oregano
  • 1 stk laurbærblad
  • 1 ts chilipulver
  • 800 gram knuste tomater
  • 2.5 dl vann
  • 2 stk terninger grønnsaksbuljong
  • 400 gram kidneybønner
  • 290 gram røde linser
  • 0.5 ts salt
  • 0.25 ts pepper
  • 1 stk lime
  • 4 ss fersk koriander, hakket

Slik gjør du

  • Rens løken og skjær i grove biter. Skrell gulrot og skjær i like store terninger, cirka 2×2 cm. Del stangselleri i to på langs og skjær i biter, cirka 2 cm tykke. Press hvitløksfeddene med hvitløkpresse. Rens chili og paprika for frø og skillevegger. Finhakk chili og skjær paprika i store biter.

  • Ha Flytende Melange i en stor gryte på middels høy varme. Stek løk, gulrot og stangselleri under omrøring, til løken er myk og blank.

  • Rør inn hvitløk, chili, paprika, spisskummen, tørket oregano, laurbærblad og chilipulver. Chilipulver kan variere på styrke så det kan være lurt å tilsette litt og litt til du finner riktig mengde for deg.

  • Hell over hermetiske tomater og vann. Ha i terninger grønnsakbuljong, kok opp og la gryten småkoke i 25 minutter.

  • Skyll kidneybønnene og linsene godt i et dørslag og rør inn i gryta. La gryteretten koke i 5 minutter til. Smak til med salt og pepper.

  • Server chili sin carne med lime og fersk koriander. Sprø tortillachips, avokado, kokt ris og rømme er også godt som ekstra tilbehør.