Deig til pepperkakehus


180 min.

Å bake pepperkakehus gir skikkelig julestemning, lukter nydelig og kan brukes som dekorativ julepynt gjennom hele jula. Pepperkakehus er egentlig en tysk tradisjon som har sitt utspring i brødrene Grimms eventyr om Hans og Grete fra 1812. Her finner du oppskrift på deig til pepperkakehus og link til hvordan du setter det sammen.

Ingredienser

  • 5 dl sukker
  • 1.5 dl vann
  • 0.75 dl sirup
  • 1 ts kanel
  • 1 ts nellik
  • 1 ts ingefær
  • 250 gram Melange
  • 1 ss natron
  • 800 gram hvetemel

Slik gjør du

  • Bland sukker, vann, sirup, kanel, nellik og ingefær i en kjele, og varm opp til kokepunktet. Ta kjelen av platen og tilsett Melange delt i terninger. Rør til det blir kaldt.

  • Tilsett mel og natron. Arbeid deigen raskt sammen, og la den stå i kjøleskapet i 2 timer eller natten over før den kjevles ut.

  • Varm opp ovnen til 170 grader.

  • Siden de fleste delene er store og har mange hull er det best å kjevle ut deigen på et bakepapir. Kjevle den tykkere enn du gjør når du lager vanlige pepperkaker, den skal være cirka 0.5 centimeter tykk.

  • Legg tegningene over deigen og skjær ut de ulike delene. Pass på at du får med samtlige deler og riktig antall deler.

  • Stek pepperkakehusdelene på midterste rille i ovnen i 15 minutter.

  • Tips! Når pepperkakedelene stekes, vil størrelsen og flatene endre seg, noe som kan gjøre det vrient å få delene til å passe sammen ved montering. Derfor kan det være lurt å hente frem malen etter steking, og skjære til delene etter malen med en gang de tas ut av ovnen. Da vil det bli lettere å få alt til å passe sammen.

  • La de avkjøles helt før huset monteres. Pepperkakehusdelene er fremdeles myke når de kommer ut av ovnen, så pass på at de ligger helt flatt når de kjøles ned.