Fløtekarameller


90 min.

Hjemmelagde fløtekarameller hører julen til, og er den perfekte julegaven til en søtmoms. Denne oppskriften gir ca. 40 karameller.

Ingredienser

  • 50 gram Melange
  • 3 dl sukker
  • 2.5 dl sirup, lys eller mørk
  • 3.3 dl kremfløte
  • 1.5 ss vaniljesukker

Slik gjør du

  • Bruk en stor kjele, ikke teflonbelagt. Smelt Melange, og bland i sukker, sirup og fløte, og deretter vaniljesukker.

  • Rør til sukkeret har smeltet. Fosskok under omrøring og bruk sukkertermometer for å se hvor varm massen er.

    Ønsker du myke karameller kan du la massen koke til den når 118°C. Vil du ha litt hardere karameller lar du massen koke til 123°C. Lar du massen koke til 130 grader får du knekk. 

    Ta kjelen av varmen.

  • Det er lurt å gjennomføre karamellprøver for å vurdere om karamellmassen er ferdig kokt. Drypp litt varm karamellmasse i en kopp med kaldt vann og kjenn på massen med fingrene. Dersom massen kan formes til en kule er den kokt ferdig.

  • Hell karamellmassen over på et bakepapir i en form og avkjøl.

  • Skjær eller klipp fløtekaramellene passende biter.

  • Tips! Fløtekarameller er fine julegaver. Pakk de inn i cellofan eller ha i en eske som er dekket med silke- eller matpapir! Karameller inneholder mye sukker og holder seg derfor lenge, minst 1 måned i lufttett boks i kjøleskap og minst to uker i lufttett boks i romtemperatur. Om du oppbevarer dem i romtemperatur kan det være lurt å passe på at de ikke ligger for varmt, da de vil kunne miste fasongen. Fløtekarameller kan også fryses i opptil 3 måneder.