Kirstens kanelpletter


30 min.

Kirstens kanelpletter (tidligere kalt jødekaker) er hovedsakelig et Rogalands-fenomen her til lands. Navnet kommer at at kakene skal ha funnet veien nordover fra Spania og Portugal på 1600- og 1700-tallet, med sefardiske jøder som skal ha tatt med seg sin kokkekunst og bruk av sukker. Oppskriften gir ca. 80 kaker.

Ingredienser

  • 300 gram Melange
  • 300 gram sukker
  • 2 stk egg
  • 0.5 ts kanel
  • 0.5 ts kardemomme
  • 1 ts hornsalt
  • 450 gram siktet hvetemel
  • PYNT:
  • 1 stk eggehvite til pensling
  • 50 gram mandler, finhakket
  • 50 gram perlesukker

Slik gjør du

  • Pisk Melange og sukker til det er hvitt og kremaktig.

  • Rør i eggene og sikt på melet med krydder og hornsalt. Arbeid deigen raskt sammen.

  • Sett deigen kaldt et par timer, slik at den blir god å kjevle.

  • Kjevle deigen tynt og stikk ut runde kaker med et glass eller en ring. Pensle kakene med eggehvite, og dryss på mandler og perlesukker.

  • Stek kakene i stekeovn ved 200 grader i 8-10 minutter, midt i ovnen. Avkjøl kakene på rist etter steking.