Slik lykkes du med langtidsstekt ribbe

Middels
360 min.
Saftig og mørt kjøtt med sprø svor; det er resultatet de aller fleste ønsker seg på ribba. Den enkleste og sikreste måten å få til det på er ved å langtidssteke ribbe som har ligget i saltlake. Da smelter fettet sakte og sørger for at kjøttet blir mørt og saftig, samtidig som svoren blir sprø og smakfull. Langtidssteking av ribbe i saltlake fungerer uansett hvilken type ribbe du velger, og trikset med saltlake kan du bruke selv om du steker ribben på mer tradisjonelt vis.
Vurder oppskriften

Slik gjør du

Før du begynner:

 1. Denne steg-for-steg-guiden gir deg tipsene som hjelper deg å lykkes med langtidsstekt ribbe, og vi anbefaler deg å lese gjennom minst én gang før du setter i gang slik at du er godt forberedt på alle stegene.

 2. Beregn cirka 500 gram ribbe per person. Da er du helt sikker på at det er nok ribbe til alle. Får du rester til overs kan disse brukes til julefrokoster, -lunsjer og annen god restemat.

1-3 dager før:

 1. Skjær svoren i ruter med en skarp kniv. Rutet svor sørger for at vann og fett dreneres bort fra svoren. Snittet skal gå gjennom svoren og litt ned i fettlaget, men ikke gjennom til kjøttet. Bruk gjerne en blomsterkniv eller et barberblad hvis du ikke har skarpe nok kniver. Det er viktig at du skjærer helt ut på kantene slik at all væske renner bort fra overflaten og ned i formen. Har du kjøpt ferdigrutet ribbe kan det være lurt å gå over med en skarp kniv for å sjekke at jobben er gjort skikkelig.

 2. Legg ribba med svorsiden opp i en ren stekepanne eller langpanne med høye kanter.

 3. Lag saltlake. Bland sammen vann, salt og natron. Salt bidrar til å bryte ned bindevevet i svoren slik at den blir sprø under steking, og saltlake gjør denne jobben bedre enn om du bare gnir inn overflaten med salt. Med litt natron i saltlaken brytes bindevevet ned enda bedre.

 4. Hell over nok saltlake til å dekke hele ribben. Dekk med plastfolie og sett kjølig i 12-36 timer.

Tilberedning av ribbe:

 1. Sett ovnen på 120 grader cirka 6 timer før servering. Vil du langtidssteke den lenger, kan du sette ovnen på 80 grader 8-10 timer før servering.

 2. Hell av saltlaken og tørk kjøttet lett med papir. Legg ribba med svorsiden opp i en langpanne og bruk aluminiumsfolie til å bygge kjøttstykket opp under slik at all væske renner bort fra svoren og ned i formen. Ribba kan godt bule på midten – det viktigste er at det er en jevn helling slik at det ikke er områder der det samler seg fett på svoren for da vil den ikke bli sprø.

 3. Pensle svoren med Flytende Melange og krydre godt med nykvernet pepper. Har du et steketermometer kan du stikke det i den tykkeste delen av ribba, men pass på at det ikke treffer bein.

 4. Sett langpannen midt i ovnen i 5-6 timer (8-10 timer dersom du har 80 grader på ovnen), eller til kjernetemperaturen er 80 grader.

 5. Ta ribba ut av ovnen og fjern steketermometeret. Sett ovnen på 250 grader varmluft og vent til den er varm.

 6. Plasser ribba på nederste rille og stek videre i 20-30 minutter. Følg nøye med mot slutten slik at svoren ikke svir seg.

 7. La kjøttet hvile 10-15 minutter før det skjæres opp i stykker. Ikke dekk til svoren, da blir den myk.

Antall porsjoner:

 • 2 kg tynnribbe, familieribbe eller buklist
 • Saltlake:
 • 3 liter vann
 • 60 gram salt
 • 1 ss natron
 • Til steking:
 • 2 ss Flytende Melange
 • 2 ts pepper

Produkter i oppskriften

Flytende Melange

Kommentarer

 • Bruker
  Hanne

  Prøvde lille julaften, 10 timer på 80 grader, 30 minutter på 250 grader, helt perfekt, saftig kjøtt og veldig sprø men ikke hard svor. Kommer til å gjøre det på denne måten igjen.

  • Bruker
   Tone

   Steker ribbe nå. Stekte du uten vann i forma?

   • Mills
    Anne Cathrine,

    Hei Tone! Du trenger ikke vann i formen. Lykke til!

  • Mills
   Anne Cathrine,

   Hei Hanne! Alltid gøy å få slike tilbakemeldinger! Lykke til ved neste ribbemåltid, og god romjulstid til deg! 🙂

 • Bruker
  Siv

  Prøvd for første gang, og den ble perfekt. Stekte 10 timer på 80 grader, og 30 min på 250 grader.

  • Mills
   Anne Cathrine,

   Så hyggelig å høre at ribba ble vellykket, Siv! 🙂

Se flere kommentarer Se flere kommentarer

Lignende oppskrifter