Munkehetter


180 min.

Munkehetter er en av de mindre kjente julekakene vi har. De små kakene stekes i omvendte sandkakeformer og får derfor en form som kan minne om en hette eller lue – derav det spesielle navnet. En porsjon gir omtrent 25 munkehetter.

Ingredienser

  • DEIG:
  • 150 gram Melange
  • 150 gram siktet hvetemel
  • 2 ss sukker
  • 0.5 ss kaldt vann
  • PYNT OG PENSLING:
  • 1 stk eggehvite
  • 4 ss perlesukker

Slik gjør du

  • Del Melange i terninger og smuldre sammen med hvetemel og sukker i en bakebolle. Tilsett vannet og arbeid deigen raskt sammen.

  • TIPS: Det går også fint å bruke en foodprosessor til denne deigen. Da kjører du Melange, hvetemel og sukker til en kornet masse. Tilsett vannet og samle deigen med hendene.
  • Form deigen til en ball og trykk den ut mellom to lag plast, til en flat leiv. Pakk den godt inn og legg den kjølig i minst to timer, gjerne lenger.

  • Forvarm ovnen til 200 grader.

  • Kjevle deigen ut til 2-3 millimeter tykkelse. Stikk ut runde kaker med et lite glass eller en kakeutstikker, cirka 6 cm i diameter.

  • Legg kakene forsiktig over sandkakeformer som ligger opp ned. De må ikke være så store at deigen går helt ned på stekeplaten. Pensle oversiden med eggehvite og dryss på perlesukker.

  • Stek munkehettene midt i ovnen i 8-10 minutter. La kakene avkjøles før de lirkes forsiktig av formene.

  • Oppbevares tørt og mørkt i en kakeboks.