
Prinsessekake
Slik gjør du
Bolledeig:
-
Ha siktet hvetemel, melk, sukker, vaniljesukker, 0.5 pose (6-7 gram) tørrgjær og egg i en bolle, og elt i kjøkkenmaskin på lav hastighet (trinn 2 av 10), i 10 minutter.
-
Tilsett kald Melange i terninger og elt videre til deigen slipper bakebollen og har en glatt og fin overflate. Dette tar cirka 10 minutter.
-
Dekk bollen med plast eller et fuktig kjøkkenhåndkle og la deigen heve på kjøkkenbenken til den har doblet i størrelse, cirka 1 time.
Vaniljekrem:
-
Ta Melange ut av kjøleskapet og sett den på benken slik at den blir romtemperert mens du lager vaniljekremen.
-
Ha melk, fløte, sukker og vaniljesukker i en gryte og kok opp. Ta kjelen av varmen så fort det koker.
-
Ha egg, eggeplomme og maisenna i en bolle og pisk til du har en jevn, klumpfri røre.
-
Rør inn melkeblandingen i eggene, litt og litt av gangen, mens du hele tiden visper godt.
-
Hell alt tilbake i gryten, på middels sterk varme. Visp godt til kremen begynner å tykne. Pass på at den ikke koker, da vil den kunne skille seg.
-
Tilsett terninger med romtemperert Melange og rør til alt er smeltet. Avkjøl vaniljekremen til romtemperatur. Ha kremen over i en sprøytepose hvis du har.
Montering:
-
Smør en rund kakeform (24 cm i diameter) med flytende Melange og ha bakepapir i bunnen.
-
Ta 1/4 av deigen og kjevle den ut til en sirkel stor nok til å dekke bunnen på kakeformen og litt opp langs kantene. Smør et tynt lag vaniljekrem utover bunnen. Blir laget med vaniljekrem tykkere enn en halv centimeter er det vanskelig å få kaken gjennomstekt.
-
Rør flytende Melange, sukker og kanel i en liten skål.
-
Kjevle ut resten av deigen til et rektangel på cirka 50×30 cm. Fordel kanelfyllet jevnt utover deigen, men la det være igjen omtrent 1 cm uten fyll langs langsiden fra deg.
-
Rull sammen fra langsiden. Start med langsiden nærmest deg.
-
Skjær rullen i 12 biter, cirka 4 cm tykke. Legg kanelsnurrene med snittflaten opp i kakeformen, med tre i midten og resten rundt. La det være godt med plass rundt hver snurr.
-
Dekk formen med plast eller et fuktig klede og sett til etterheving i 1-2 timer. Kaken er ferdig hevet når kanelsnurrene nesten fyller hele kakeformen.
-
Fyll mellomrommene mellom kanelbollene med vaniljekrem. Pass på å ikke fylle for mye, da blir ikke kaken skikkelig stekt.
-
Pensle kaken med et sammenpisket egg og stek på nederste rille i ovnen ved 200°C i 35 minutter. Legg et stykke bakepapir eller aluminiumsfolie på toppen av kaken etter cirka 15 minutter for at ikke toppen skal bli svidd. Senk temperaturen til 180˚C de siste 10 minuttene.
-
Avkjøl kaken helt før den løsnes fra formen og legges på et kakefat.
Melisglasur:
-
Pisk eggehviten hvit og stiv. Tilsett siktet melis og pisk videre til alt er godt blandet. Smak til med sitronsaft.
-
Virker melisglasuren for tørr kan du tilsette litt kaldt vann. Ikke tilsett mer enn 0.5 ts av gangen, ellers risikerer du at glasuren fort blir for flytende.
-
Pynt den avkjølte prinsessekaken med melisglasur.
Antall porsjoner:
- BOLLEDIG:
- 500 g siktet hvetemel
- 3 dl melk
- 75 g sukker
- 1 ts vaniljesukker
- 0.5 pose tørrgjær
- 1 stk egg + 1 stk til pensling
- 75 g Melange
- VANILJEKREM:
- 1.5 dl melk
- 0.5 dl fløte
- 50 g sukker
- 0.5 ts vaniljesukker
- 1 stk egg
- 1 stk eggeplommer
- 20 g maisenna
- 25 g Melange
- KANELFYLL:
- 3 ss Flytende Melange
- 3 ss sukker
- 3 ts kanel
- MELISGLASUR
- 1 stk eggehvite
- 150 g siktet melis
- 0.5 ts sitronsaft
Kommentarer