Prinsessekake


240 min.

Prinsessekake er et imponerende stykke bakverk laget av vanlig bolledeig, kanelfyll, deilig vaniljekrem og tykk, hvit melisglasur. Det kan være vanskelig å få kaken gjennomstekt uten at den blir brent på toppen, men følger du tipsene i denne oppskriften får du en perfekt stekt kake som er fantastisk saftig og god. 1 porsjon passer til en kakeform på 24 cm i diameter.

Ingredienser

  • BOLLEDIG:
  • 500 g siktet hvetemel
  • 3 dl melk
  • 75 g sukker
  • 1 ts vaniljesukker
  • 0.5 pose tørrgjær
  • 1 stk egg + 1 stk til pensling
  • 75 g Melange
  • VANILJEKREM:
  • 1.5 dl melk
  • 0.5 dl fløte
  • 50 g sukker
  • 0.5 ts vaniljesukker
  • 1 stk egg
  • 1 stk eggeplommer
  • 20 g maisenna
  • 25 g Melange
  • KANELFYLL:
  • 3 ss Flytende Melange
  • 3 ss sukker
  • 3 ts kanel
  • MELISGLASUR
  • 1 stk eggehvite
  • 150 g siktet melis
  • 0.5 ts sitronsaft

Slik gjør du

  • Bolledeig:

  • Ha siktet hvetemel, melk, sukker, vaniljesukker, 0.5 pose (6-7 gram) tørrgjær og egg i en bolle, og elt i kjøkkenmaskin på lav hastighet (trinn 2 av 10), i 10 minutter.

  • Tilsett kald Melange i terninger og elt videre til deigen slipper bakebollen og har en glatt og fin overflate. Dette tar cirka 10 minutter.

  • Dekk bollen med plast eller et fuktig kjøkkenhåndkle og la deigen heve på kjøkkenbenken til den har doblet i størrelse, cirka 1 time.

  • Vaniljekrem:

  • Ta Melange ut av kjøleskapet og sett den på benken slik at den blir romtemperert mens du lager vaniljekremen.

  • Ha melk, fløte, sukker og vaniljesukker i en gryte og kok opp. Ta kjelen av varmen så fort det koker.

  • Ha egg, eggeplomme og maisenna i en bolle og pisk til du har en jevn, klumpfri røre.

  • Rør inn melkeblandingen i eggene, litt og litt av gangen, mens du hele tiden visper godt.

  • Hell alt tilbake i gryten, på middels sterk varme. Visp godt til kremen begynner å tykne. Pass på at den ikke koker, da vil den kunne skille seg.

  • Tilsett terninger med romtemperert Melange og rør til alt er smeltet. Avkjøl vaniljekremen til romtemperatur. Ha kremen over i en sprøytepose hvis du har.

  • Montering:

  • Smør en rund kakeform (24 cm i diameter) med flytende Melange og ha bakepapir i bunnen.

  • Ta 1/4 av deigen og kjevle den ut til en sirkel stor nok til å dekke bunnen på kakeformen og litt opp langs kantene. Smør et tynt lag vaniljekrem utover bunnen.  Blir laget med vaniljekrem tykkere enn en halv centimeter er det vanskelig å få kaken gjennomstekt.

  • Rør flytende Melange, sukker og kanel i en liten skål.

  • Kjevle ut resten av deigen til et rektangel på cirka 50×30 cm. Fordel kanelfyllet jevnt utover deigen, men la det være igjen omtrent 1 cm uten fyll langs langsiden fra deg.

  • Rull sammen fra langsiden. Start med langsiden nærmest deg.

  • Skjær rullen i 12 biter, cirka 4 cm tykke. Legg kanelsnurrene med snittflaten opp i kakeformen, med tre i midten og resten rundt. La det være godt med plass rundt hver snurr.

  • Dekk formen med plast eller et fuktig klede og sett til etterheving i 1-2 timer. Kaken er ferdig hevet når kanelsnurrene nesten fyller hele kakeformen.

  • Fyll mellomrommene mellom kanelbollene med vaniljekrem. Pass på å ikke fylle for mye, da blir ikke kaken skikkelig stekt.

  • Pensle kaken med et sammenpisket egg og stek på nederste rille i ovnen ved 200°C i 35 minutter. Legg et stykke bakepapir eller aluminiumsfolie på toppen av kaken etter cirka 15 minutter for at ikke toppen skal bli svidd. Senk temperaturen til 180˚C de siste 10 minuttene.

  • Avkjøl kaken helt før den løsnes fra formen og legges på et kakefat.

  • Melisglasur:

  • Pisk eggehviten hvit og stiv. Tilsett siktet melis og pisk videre til alt er godt blandet. Smak til med sitronsaft.

  • Virker melisglasuren for tørr kan du tilsette litt kaldt vann. Ikke tilsett mer enn 0.5 ts av gangen, ellers risikerer du at glasuren fort blir for flytende.

  • Pynt den avkjølte prinsessekaken med melisglasur.