Rødvinssaus


30 min.

En skikkelig god rødvinssaus er det perfekte tilbehøret til godt kjøtt som lammestek, biff eller kalv. Å lage den selv fra bunnen av er ikke vanskelig. Det viktigste er å ta seg tid til å redusere (koke inn) sausen, slik at smaken og konsistensen blir riktig. Det kan derfor være lurt å bruke en vid gryte som gjør at væsken fordamper raskere. Om du vil tilsette litt ferske urter for ekstra smak, smaker det godt med en stilk fersk rosmarin eller timian i rødvinssausen.

Ingredienser

  • 1 stk sjalottløk
  • 1 stk hvitløksfedd
  • 4 ss Flytende Melange
  • 1 ts sukker
  • 5 dl oksekraft eller buljong
  • 2 dl rødvin
  • 2 ss balsamicoeddik (kan erstattes med rødvinseddik)
  • 1 ss maisenna
  • 2 ss kaldt vann
  • Litt salt og pepper etter smak

Slik gjør du

  • Finhakk sjalottløk og hvitløksfedd.

  • Varm opp en vid gryte på middels høy varme med flytende Melange og sukker til margarinen er gyllenbrun.

  • Tilsett løk og hvitløk og stek under omrøring til løken er myk og gyllen, men ikke svidd.

  • Hell over oksekraft/buljong, rødvin og eddik, og la sausen koke til halvparten av væsken har fordampet.

  • Sil sausen og ha den tilbake i kjelen.

  • Rør maisenna ut i kaldt vann og tilsett i sausen. Gi sausen et raskt oppkok slik at den tykner. Tilsett mer maisenna blandet med vann dersom du vil ha en tykkere saus.

  • Smak til med salt og pepper, og server mens sausen er varm.