Lussekatter

Middels
240 min.
Saftige og gode lussekatter hører med til Luciadagen, 13. desember. Skikken skal ha oppstått i Tyskland på 1600-tallet hvor det ble sagt at djevelen, i form av en katt, ga de slemme barna juling. De snille barna fikk boller av en kristusskikkelse, i form av et barn. For å holde den lyssky djevelen unna ble bolledeigen krydret med safran, som gir baksten den karakteristiske gyllengule fargen. Med denne oppskriften får du 20 deilige lussekatter.
Vurder oppskriften

Slik gjør du

  1. Både malt safran og safrantråder kan brukes i oppskriften. Bruker du safrantråder, bør du knuse de i en morter sammen med en teskje sukker. Støt til safranen blir til et fint pulver.

  2. Bruk kjøkkenmaskin med eltekrok og bland sammen safran, sukker, hvetemel, kardemomme, smuldret gjær, 1 egg og melk. Elt på lav hastighet i 10 minutter.

  3. TIPS: Om du ikke har fersk gjær kan du også bruke tørrgjør. 7 gram tørrgjær tilsvarer 25 gram fersk gjær.
  4. La maskinen gå mens du tilsetter kald Melange i terninger. Elt videre i 15 minutter til deigen er smidig og fin.

  5. Dekk til med fuktig kjøkkenhåndkle og sett til heving i romtemperatur i cirka 2 timer.

  6. Velt deigen ut på et melet underlag og elt den et par omganger for hånd. Del deigen opp i 20 like store emner på omtrent 80 gram hver.

  7. Trill hvert emne til en pølse (25-30 cm lang) og form til lussekatter, i form av en S.

  8. Legg lussekattene på stekebrett kledd med bakepapir og etterhev i 45-60 minutter under et fuktig klede eller plastfolie.

  9. Forvarm ovnen til 225 grader (over- og undervarme). Pensle lussekattene med sammenvispet egg og melk og plasser en rosin forsiktig inn i hver «sving» til pynt.

  10. Stek midt i ovnen i 10-12 minutter. Følg med mot slutten av steketiden. Lussekattene skal være gylne på toppen og lett brune på undersiden.

  11. Avkjøl lussekattene litt på en rist før servering.

  12. Lussekatter er best når de er helt ferske, så lussekatter som skal spises samme dag kan oppbevares i papirpose eller under et rent kjøkkenhåndkle. Skal de ikke spises samme dag bør lussekattene fryses ned straks de er avkjølt. De kan da tines i kjøleskap eller på kjøkkenbenken når du ønsker å spise dem.

  13. TIPS: Lussekatter bør bakes med safran – både for den rette gylne, gulfargen og for den rette smaken. Gurkemeie gir en kald gulfarge og bidrar heller ikke med smak. Har du ikke safran tilgjengelig bør du derfor smaksette deigen med kardemomme istedenfor.

Antall porsjoner:

  • 0.25 gram malt safran eller safrantråder
  • 150 gram sukker
  • 850 gram siktet hvetemel
  • 1 ts malt kardemomme
  • 25 gram fersk gjær
  • 1 stk egg
  • 5 dl helmelk
  • 150 gram Melange
  • PYNT:
  • 1 stk egg (til pensling)
  • 1 ss melk (til pensling)
  • 1 dl rosiner (til pynt)

Produkter i oppskriften

Bilde av Melange folie

Melange

Kommentarer

Lignende oppskrifter

Safranknuter med vaniljekrem

Middels
120 min.

Doble serinakaker med sjokoladefyll

Enkelt
40 min.

Pepperkakemuffins med smørkrem

Enkelt
45 min.