Surdeigsboller


60 min.

Disse nydelige og luftige bollene er laget med surdeig. De har fått heve lenge og blir derfor luftigere enn andre boller. På grunn av den lange hevetiden bør du begynne bakingen dagen før de skal spises. Surdeigen gir en nydelig og litt syrligere smak på bollene. Vil du fylle de med rosiner eller sjokoladebiter, kan du selvsagt gjøre det. Oppskriften gir 16 store boller.

Ingredienser

  • 1 kg siktet hvetemel
  • 5 dl helmelk
  • 150 gram sukker
  • 1 ts salt
  • 1 ts kardemomme
  • 1 dl surdeigsstarter
  • 1 stk egg (i deigen)
  • 150 gram Melange
  • 1 stk egg (til pensling)

Slik gjør du

  • Bland sammen hvetemel, melk, sukker, salt, kardemomme, surdeigsstarter og ett egg i en kjøkkenmaskin og elt deigen i 15 minutter.

  • Tilsett kald Melange i terninger og elt deigen i 15 minutter til.

  • Dekk til bollen med plast og la deigen heve på kjøkkenbenken i 8 til 12 timer.

  • Del deigen i 16 like store emner. Trill ut emnene til boller og la de etterheve under klede i 1 time.

  • Varm opp ovnen til 200 grader.

  • Visp sammen egget til pensling. Pensle bollene med egg og stek i 20 minutter på midterste rille.

  • La bollene avkjøle på en rist i minst 10 minutter før servering.

  • Tips! Du får kjøpt ferdig surdeigsstarter på butikken, men om du ønsker å lage din egen surdeigsstarter finner du fremgangsmåten her.