Vaniljekranser


120 min.

Vaniljekranser er en dekorativ og delikat småkake med nydelig smak av vanilje og mandler. De karakteristiske rillene får du ved å sprøyte deigen ut med en sprøytepose rett på stekebrettet. Vaniljekranser er en tradisjonell dansk julekake som har blitt populær her til lands også. Der pyntes de små kransene ofte med sløyfer, noe som kan være en fin idé om du vil gi bort småkakene som en spiselig julegave. 1 porsjon gir omtrent 48 småkaker.

Ingredienser

  • 1 stk vaniljestang (eller 2 ts vaniljesukker)
  • 150 gram sukker
  • 200 gram Melange
  • 250 gram siktet hvetemel
  • 75 gram mandler, skåldede og finhakkede
  • 1 stk egg
  • 0.5 dl vann (kan sløyfes)

Slik gjør du

  • Skrap ut vaniljefrøene og bland sammen med en spiseskje av sukkeret, dette gjør det enklere å fordele frøene jevnt i hele deigen. Om du ikke har vaniljestang, kan 1 stang erstattes med 2 ts vaniljesukker.

  • Smuldre Melange sammen med melet. Bruk hendene eller en food processor. Tilsett vaniljefrøene og resten av sukkeret, og rør om.

  • Kvern de skålede mandlene til fint mel.

  • TIPS: Les hvordan du skålder mandler her.
  • Visp sammen egget og ha i melblandingen sammen med mandlene. Bruk hendene til å kna alt sammen til en samlet deig.

  • TIPS: Fukt hendene med litt vann når du knar deigen sammen. Deigen skal være ganske fast og kan være vanskelig å sprøyte ut med sprøytepose. Litt ekstra fuktighet på hendene kan gi en løsere deig.
  • Det er lettere å lage kransene når sprøyteposen ikke er for full, så del deigen i to og fyll den ene delen i en solid sprøytepose med stor, åpen stjernetipp.

  • Form kranser på bakepapirkledd stekebrett. Gjenta med den andre delen av deigen.

  • Sett brettene i kjøleskapet 1 time før steking. Det hjelper kransene å holde på formen under steking.

  • Stek vaniljekransene i stekeovn ved 200 grader i ca. 12 minutter, midt i ovnen.

  • Avkjøl på rist og oppbevar mørkt og tørt i en kakeboks.