Eclairs – franske vannbakkels med vaniljekrem

Middels
90 min.
Eclairs er et typisk fransk bakverk som du finner i stort sett alle franske patisserier. De består av en luftig og avlang vannbakkelsdeig som fylles med krem og toppes med glasur. Variasjonene er mange, men i denne oppskriften vi har fått fra den franske kokken Lauren Benguigui har vi fylt dem med vaniljekrem og toppet med mørk sjokolade. Laurent forteller at de fleste franskmenn har eclairs som topp 5-favorittkake, noe han også har fra da faren lagde de i sitt konditori i Sør-Frankrike.
Vurder oppskriften

Slik gjør du

Vannbakkelsdeig:

  1. Sett ovnen på 180 grader, over- og undervarme.

  2. Ha vann, Olivero Steke og Bake og salt i en kasserolle og kok opp.

  3. Ta kjelen bort fra varmen og visp inn hvetemelet til du har en jevn masse.

  4. Sett gryten tilbake på middels sterk varme i 2 minutter. Rør godt hele tiden. Deigen skal etterhvert slippe gryten.

  5. Ta kjelen av varmen igjen. Tilsett ett og ett egg av gangen, og rør hvert egg godt inn før du tilsetter et nytt. Deigen skal til slutt bli tykk nok til at den holder formen. Dette kan du teste ved å ta tippen av en sleiv og dra gjennom deigen. Om den holder formen så er den klar.

  6. Ha vannbakkelsdeigen over i en sprøytepose med stor tipp. Sprøyt ut 10-12 cm lange vannbakkels på bakepapirkledd stekebrett. Løft opp tippen og sprøyteposen for å få kuttet deigen når den er lang nok.

  7. Stek vannbakkelsene på midterste rille i 30 minutter – uten å åpne ovnsdøren. Åpner du ovnen kan de falle sammen. Avkjøl vannbakkelsene helt på en rist.

Vaniljekrem:

  1. Del vaniljestangen i to på langs og skrap ut frøene.

  2. Ha melken i en kasserolle sammen med vaniljefrøene og vaniljestangen. Kok opp under omrøring og ta kjelen bort fra varmen i det melken begynner å boble. Løft ut vaniljestangen og la melken avkjøles i ca. 5-8 minutter.

  3. Visp sammen eggeplommer og sukker til en tykk, lysegul eggedosis. Sikt inn hvetemel og pisk videre til en tykk røre.

  4. Tilsett melken i eggeblandingen i to omganger og rør alt godt sammen.

  5. Hell alt tilbake i kjelen og varm opp på middels sterk varme under omrøring. Rør om helt til vaniljekremen begynner å tykne. Det tar ca. 5 minutter.

  6. Visp vaniljekremen mens du tilsetter Olivero Steke og Bake. Visp videre til kremen er avkjølt.

  7. Fyll den avkjølte vaniljekremen på en sprøytepose med tynn, rund tipp.

Sjokoladeganache:

  1. Varm opp halvparten av kremfløten i en kasserolle.

  2. Ta kjelen bort fra varmen og tilsett sjokolade. Rør forsiktig om til all sjokolade har smeltet.

  3. Rør inn resten av fløten til du har en jevn sjokoladekrem. Avkjøl på kjøkkenbenken.

Montering:

  1. Stikk tre hull på undersiden av hver vannbakkels. Sprøyt vaniljekrem forsiktig inn i hvert av hullene. Fyll på til det begynner å komme krem ut. Da er det fullt.

  2. Pensle sjokoladekrem på toppen av hver eclair.

Antall porsjoner:

Produkter i oppskriften

Olivero steke og bake

Olivero Steke og Bake

Kommentarer

Lignende oppskrifter

Franske sjokolademakroner

Enkelt
90 min.

Fraisier – fransk jordbærkake

Avansert
240 min.

Fransk sitronterte med marengs

Middels
120 min.