Fransk sitronterte med marengs

Middels
120 min.
Fløyelsmyk og syrlig sitronkrem, sprø tertebunn og søt marengs gjør fransk sitronterte til en ekte klassiker. Denne oppskriften har den franske kokken Laurent Benguigui brukt i mange år og han har spesielt et tips for å lykkes: bruk termometer så du er sikker på at sitronkremen ikke blir for varm og sprekker.
Vurder oppskriften

Slik gjør du

Tertebunn:

 1. Bland sammen mel, melis og salt. Smuldre inn terninger med Olivero Steke og Bake, enten for hånd eller i en food processor.

 2. Tilsett eggeplommen og kna deigen til en samlet deig. Pakk deigen inn i plastfolie og legg kaldt i minst 30 minutter. Tertedeigen kan lages dagen i forveien.

 3. Forvarm ovnen til 180 grader. Smør paiformen med Olivero Steke og Bake.

 4. Kjevle tertebunnen ut mellom to bakepapirark slik at den dekker paiformen godt over kantene.

 5. Prikk bunnen med gaffel, legg på et bakepapirark og fyll med tørre erter eller ris. Dette kalles å «blindsteke». Vekten fra ertene eller risen sørger for at tertebunnen ikke hever seg.

 6. Stek på rist i 10 minutter. Fjern bakepapir med erter/ris og stek videre i 8-10 minutter, til tertebunnen har fått litt farge og er godt stekt på midten. Avkjøl tertebunnen i formen.

Sitronkrem:

 1. Skyll og tørk sitronen godt. Riv skallet og kok opp sammen med sitronsaften i en kasserolle.

 2. Pisk sammen sukker og egg i en annen kasserolle på middels varme. Tilsett litt og litt sitronsaft uten å stoppe piskingen, til du har en tykk, glatt krem. For å tykne må eggene koagulere, noe som skjer ved omtrent 70 grader. Temperaturen på kremen må derimot ikke overstige 70 grader, da vil kremen sprekke og skille seg. Bruk gjerne termometer.

 3. Avkjøl sitronkremen til romtemperatur og rør inn terninger med Olivero Steke og Bake. Hell den ferdige sitronkremen over tertebunnen og sett kjølig i minst 30 minutter.

Marengs:

 1. Sett på grillelementene på ovnen. På noen ovner er dette en egen funksjon med ferdige varmeinnstillinger, mens på eldre ovner setter du da varmen på fult (oftest 250-300 grader).

 2. Pisk eggehvitene sammen med salt til stive topper.

 3. Pisk inn litt og litt sukker til marengsen er klar.

 4. Bre marengsen forsiktig i et jevnt lag utover sitronterten.

 5. Stek sitronterten på rist øverst i ovnen til marengstoppene begynner å få farge. Gå ikke fra komfyren – dette går veldig raskt. Har du gassbrenner kan den brukes til å grille marengsen.

 6.  

  Takk Laurent for oppskriften: Laurent Benguigui – latable.no

Antall porsjoner:

Produkter i oppskriften

Olivero steke og bake

Olivero Steke og Bake

Kommentarer

Lignende oppskrifter

Italiensk sitronkake med mascarponekrem

Enkelt
55 min.

Loukoumades – greske honningdonuts

Enkelt
90 min.

Søte empanadas med sjokolade

Enkelt
75 min.