Spanakopita – gresk spinatpai


80 min.

Spanakopita - eller gresk spinatpai med fetaost er en klassiker mange kjenner fra ferien. Marilena Mastorakis er kokk og halvt gresk. Sammen med faren, Manolis Mastorakis, eier og driver hun den greske restauranten Alexandros i Moss. Her deler hun sin beste oppskrift på spanakopita.

Ingredienser

  • 1 stk stor rødløk
  • 2 fedd hvitløk
  • 1 bunt fersk dill
  • 6 stk vårløk
  • 750 gram spinat
  • 400 gram fetaost
  • 2 stk egg
  • Litt salt og pepper
  • 500 gram filodeig
  • 4 dl Olivero Flytende
  • 4 ss sesamfrø

Slik gjør du

  • Finhakk rødløk og hvitløk, stek dette i Olivero til det er mykt.

  • Tilsett dill, grovhakket vårløk og spinatblader. Det er viktig at spinaten er tørr når du har den i pannen. Er den våt, blir blandingen vannete.

  • La alt surre til spinaten har falt sammen. La blandingen avkjøle litt.

  • Smuldre fetaost i blandingen og rør inn eggene. Tilsett et par klyper salt og pepper etter ønske, men husk at fetaosten er salt i seg selv, så det er lurt å unngå å salte for mye.

  • Legg det første arket med filodeig i en smurt ildfast form på cirka 26 x 20 centimeter. Du trenger cirka 7 til 8 ark med filodeig både over og under paifyllet. Det er viktig å pensle godt med Olivero eller olivenolje mellom hvert filoark, ellers blir ikke paien ordentlig sprø.

  • Når det siste laget med filodeig er lagt på, kan du pensle over en siste gang og strø på sesamfrø. Paien må deles opp i ønskede stykker før den settes inn i ovnen.

  • Stekes på 170 grader på midterste rille i 35 til 40 minutter, til paien er gyllen og sprø.