Byggrynsgrøt – steg for steg


40 min.

Byggrynsgrøt er et godt alternativ til havregrøt for alle som liker grøt til frokost eller lunsj. I likhet med havre er byggryn en kilde til betaglukaner, som har vist seg å ha en gunstig effekt på kolesterolet. Det viktigste å huske på når man skal lage byggrynsgrøt er at byggrynene må bløtlegges før du koker dem sammen med melk. Det krever litt ekstra planlegging, men husker du å bløtlegge grynene om kvelden er de klare til bruk om morgenen.

Ingredienser

  • 0.5 dl byggryn
  • 2 dl kaldt vann til bløtlegging
  • 2.5 dl lettmelk
  • 0.25 ts salt
  • Forslag til topping:
  • 1 ss Vita hjertego' Margarin
  • 0.25 ts kanel
  • 25 gram blåbær
  • 25 gram bringebær

Slik gjør du

  • Mål opp ønsket mengde byggryn. Før bløtlegging er grynene ganske tørre og harde.

  • Bløtlegg byggrynene i kaldt vann i minst 2 timer, eller natten over. Dette gjør at de sveller og blir mykere.

  • Hell av overflødig vann og ha byggrynene i en kasserolle, gjerne med slippbelegg, som teflon.

  • Hell over melk og kok opp under omrøring.

  • Senk temperaturen og la grøten småkoke i cirka 30 minutter. Rør jevnlig slik at ikke grøten brenner seg fast.

  • Når koketiden nærmer seg slutten samler alt seg og begynner å ligne på grøt.

  • Smak til med litt salt og server med Vita hjertego’ margarin, kanel og friske bær.