Historien om sild handler forresten ikke bare om mat, men like mye om kystkultur, tradisjonelt fiske og råvarekunnskap.

Nok sild til alle

Norsk vårgytende sild er den største fiskebestanden i Norskehavet. Bestanden kollapset på slutten av 1960-tallet, men har etter mange år med streng regulering bygget seg opp igjen til å bli en av verdens største. I Delikat sild benyttes selvsagt kun norsk vårgytende sild av beste kvalitet – fisket på bærekraftig vis. Gytebestanden er nå beregnet å være på 12 millioner tonn, noe som tilsvarer nivået i 1950-årene. Det betyr at det er nok sild til oss. Dette til tross for at hvalene som trekker inn i fjordene der silden befinner seg, til stor glede for turistnæringen i nord, tar godt for seg av denne næringsrike fisken. Silden vandrer også i enorme stimer som gjør det mulig å fange store mengder på kort tid, det betyr blant annet lite bruk av drivstoff.

Ekte supermat

Sild er i tillegg veldig sunt, rene helsekosten, eller «superfood» om man vil. Med et stort innhold av blant annet vitamin D og masse sunt fett, i tillegg til de sunne fiskeproteinene, er det ingen tilfeldighet at inntak av sild ofte trekkes frem i kostholdsråd. De sunne fettsyrene i sild bidrar til å øke fettforbrenningen og gi bedre utholdenhet, i tillegg til at de fremskynder restitusjon etter trening. Havforskningsinstituttet skriver at «kun 30 gram sild om dagen dekker dagsbehovet vårt for vitamin D. Hvis vi hadde spist sild på brødskiven hver dag, ville dette vært nok, for å sette det på spissen.»

Fast plass på julebordet

For mange er det ikke skikkelig julestemning uten sild på bordet. Delikat har mange fristende varianter som er bærekraftig og som passer både erfarne og nye sildspisere både i julen og resten av året.