Soft Flora – fast følgesvenn med brødskiva i 50 år

Da Soft Flora ble lansert for 50 år siden måtte produktet følge den strenge margarinloven. Likevel fant Soft Flora raskt veien fra butikkhyllene til nordmenns brødskiver, og sammen ble de en umiddelbar hit på frokostbordet.

Soft Flora annonse fra 70-tallet
Endelig var det slutt på problemene med steinhardt smør fra kjøleskapet.

En revolusjon på frokostbordet

Ifølge Sverre Jacobsen, marketingsjef i Mills var det ikke tilfeldig at Soft Flora var den første myke margarinen som slo an på markedet.

– Da Soft Flora ble lansert i 1966 var produktet nærmest en revolusjon. Den store nyheten var at den i motsetning til smør og Melange var smøremyk rett ut av kjøleskapet, det var noe helt nytt, forteller han.

Soft Flora løste et stort og irriterende problem for forbrukerne. Samtidig hadde plantemargarinen en mild og god smak som var lett å like og dermed passet perfekt til alle typer pålegg.

Gammel Soft Flora annonse
I 1976 forsvant de røde båndene fra margarinpakningene.

Lovpålagt med røde bånd

Det er kanskje underlig å tenke på i dag, men da Soft Flora ble lansert var produktet underlagt flere strenge restriksjoner i det som ble kalt margarinloven.

– Lovens hensikt var å beskytte landbruket mot konkurranse, og det skulle være et klart skille mellom smør og margarin. Derfor skulle alle margarinprodukter merkes med et rødt bånd på pakningen, og selve pakningen måtte ha en kubisk form. Det var heller ikke lov å selge margarin i beger som i dag, forteller Jacobsen.

I 1976 forsvant de røde båndene fra pakningene, men det var først i 1991 at margarinloven ble opphevet av Stortinget.

Annonse for Soft Flora light
I 1988 ble Soft Light lansert som et enda sunnere alternativ.

Etter 50 år er kombinasjonen Soft Flora og brød like selvskreven på frokostbordet som i 1966. Den store forskjellen er at den originale Soft Flora margarinen nå er supplert med flere nye produkter.

På 80-tallet ble fokuset på helse og kosthold større og i 1988 ble derfor Soft Flora Lett, det ekstra sunne alternativet med ekstra lavt fett- og saltinnhold, lansert. Siden kom også Soft Flora Spesial – utviklet for dem som har intoleranse eller er allergisk mot melk og soya. Og Soft Flora Ekstra Smaksrik med fyldig og god smak av havsalt.

Bamse og gutt sykler
Noen ting hører bare sammen, som gutten og bamsen hans.

Mange har vokst opp med Soft Flora, og tar med seg frokosttradisjonen videre når de selv stifter familie. At Soft Flora har et høyt innhold av umettet fett, helt i tråd med helsemyndighetenes anbefalinger, er en trygghet for mange.

Uansett om du sverger til originalen eller foretrekker noen av de andre alternativene, kan du alltid føle deg trygg på at Soft Flora både er sunt og velsmakende på brødskiva. Noen ting hører rett og slett bare sammen!

Brødoppskrifter: