– Det er blitt mer akseptert å velge enkle løsninger i jula

Senk forventningene til deg selv og gå en fredeligere adventstid i møte. Det er budskapet fra foreldreblogger og tobarnsmor Marte Frimand-Anda. Selv er hun tilhenger av å jukse litt.

– Det er så lett å bli revet med. Man har lyst til å gjøre så innmari mye, ordne og styre for å lage det koselig for seg selv og familien, konstaterer Marte Frimand-Anda.

40-åringen fra Raufoss vet hva hun prater om. I fire år har hun blogget om det travle småbarnslivet, om forventningspress og stress. Men også om gode stunder med beina på bordet og barna i fanget.

casa kaos deler sine tips til jul

Krevende førjulstid

– Jeg er blitt flinkere til å senke skuldrene. Likevel kan jeg kjenne på det selv også; Førjulstiden kan være krevende enten man vil det eller ei, konstaterer Marte.

Lekre bilder i blader, aviser og på nett gjør sitt til at forventningene skrus opp. Julepyntede hjem, røde stuer og hjemmebakte kaker frister og inspirerer. Likevel tror Marte at de største forventningene legger vi på oss selv.

–  Det meste er hyggelig isolert sett, men summen kan bli for mye. Trenger man egentlig juleverksted med alle ungene i gata og gløgg og julemusikk? Eller er det større behov for å legge beina høyt og slappe av sammen? Det viktigste er jo at foreldrene er til stede i jula, og ikke er nervevrak som løper til og fra kjøkkenet og har tusen ting å tenke på, mener Marte.

Casa Kaos

– Stå imot presset

Selv blir hun blitt tatt litt på senga hvert år, og roter rundt på loftet etter adventsstaken langt uti desember. Juleforberedelser blir det så som så med, og hun tror hun er i godt selskap.

– Jeg har inntrykk av at det er blitt mer akseptert å velge enklere løsninger. Stadig flere tør å stå imot presset, og innrømme at i år ble det ikke tid til alt. Det blir som regel nok jul innen julaften uansett, så ingen grunn til panikk! sier hun med et smil.

10 tips mot julestress

Casa Kaos deler sine beste tips til julemat

Det trenger ikke være hjemmelaget

Det er lange og sterke tradisjoner for at alt skal være hjemmelaget til jul, men det er ikke bare enkelt å få til. Og heller ikke nødvendig, spør du meg. Det er helt klart lov å «jukse», det er nesten ikke mulig å overleve uten som foreldre. Selvfølgelig finnes det folk som synes det er helt supert å stå på kjøkkenet flere måneder før jul og forberede, men jeg er ikke en av dem.

 

Dropp pakkekalenderen

Pakkekalender prøvde jeg et år. Det kan da ikke være så mye stress siden alle gjør det? tenkte jeg. Men jo, det var skikkelig stress! Jeg kjøpte inn masse smågaver, og det var så mye styr – ikke den kosen som jeg trodde det skulle bli. Mye av det var jo bare ræl også. Kvelden før 1. desember satt mannen min og jeg og pakket inn etter beste evne, men vi kom ikke i mål med mer enn 7-8 gaver til hver unge.  Vi gikk tomme for bånd, og dyrt ble det også. Ironisk nok var det de minste gavene, for eksempel den lille sjokoladebiten som falt mest i smak hos ungene. Ikke den flotte boksen med fargestifter og lovnaden om at «i kveld skal vi tegne sammen». Nei, det skal jeg aldri gjøre igjen!

 

Kjøp ferdiglaget mat

Hvorfor lage mer stress enn man må? Jeg går for ferdiglagede løsninger gjennom hele jula. Waldorfsalat for eksempel, smaker kjempegodt rett fra boksen. Mye av den ferdigkjøpte maten man får kjøpt i dag er så bra, at man knapt kan skille den fra hjemmelaget. Server gjerne i en fin bolle, om du vil imponere. Og så er det jo mulig å «pimpe opp» rettene med litt ekstra topping. Waldorfsalaten trenger ikke mer enn noen hakkede valnøtter for å få et løft.

 

Lag flere kaker av en deig

Det er absolutt lov å ty til kjøpekaker, men visste du at du kan bake flere julekaker av samme grunndeig? Syltetøykaker, tyske skiver, riflekjeks og halvmåner er alle laget av en og samme deig. Oppskriftene finner du her

 

Send julehilsen på Facebook

Eller send felleskort på Facebook. Ingen legger merke til at akkurat ditt kort mangler i bunken av julekort.

 

Kjøp julegaver på nett

Gjerne brukt! Brukte gaver er helt topp.

 

Gi heller få, men litt større gaver 

Samle gjerne sammen alle julegavene. Man trenger ikke én gave fra storebror, én fra lillesøster, én fra mamma og pappa, én fra katten, én fra hunden og én fra kanarifuglen.

 

Dropp rundvasken

Til nød kan du løpe over gulvet med støvsugeren. Det er ingen andre enn deg selv som bryr seg om de små kaninene i hjørnene. Spar dem til januar. Og med kun to timer dagslys i løpet av døgnet, er det heller ingen som legger merke til de møkkete vinduene.

 

Overlat pynting av huset til barna

Det blir kanskje ikke like fint, men spiller det egentlig noen rolle, da? Julegardiner henger vi uansett ikke opp hjemme hos oss.

 

Senk forventningene

Adventstida består faktisk mest av hverdager, med kjøring, støvsuging og lekser. Hvis man går med en forventing om at alt skal være kos, vil man bli skuffet.

Noen juleoppskrifter