Fargerik middag

Hjemme hos Christine Wollan og Geir Arne Jacobsen har Sophia (7) og Julia (4) kommet hjem fra skole og barnehage, og middagen er nettopp servert.

– I dag har vi gjort det enkelt med pasta og kjøttboller, forteller Christine. På bordet står det også flere små skåler med gulrøtter i staver, cherrytomater og sukkererter.

– Vi prøver å gjøre hver middag litt fargerik, og serverer som oftest oppskårede grønnsaker ved siden av. Barna synes det er gøy med litt forskjellig småmat som de kan knaske på underveis i middagen, og så gjør det jo at de får i seg næringsrik mat på en enkel måte, sier hun.

Handler en gang i uken

Familien handler stort sett for flere dager når de først er i butikken, og innkjøpet til dagens middag ble gjort tidligere i uken.

– Det er ikke så lenge siden vi begynte å lage ukeplaner for middagene våre. Tidligere handlet vi ofte på impuls, og brukte mye tid og penger i butikken, sier Christine.

Nå skriver familien en handleliste hver søndag, sammen med en plan over hvilke middager de skal ha resten av uken. På den måten slipper de å bruke tid i matbutikken daglig, og de får større kontroll på hva middagene inneholder i løpet av en uke.

– Som for mange andre så er hverdagen vår hektisk. Barna skal hentes på skole og i barnehagen, og ofte skal de på en aktivitet eller leke med venner på ettermiddagen. Da er det veldig deilig å slippe å begynne å planlegge middagen når vi er slitne og sultne på vei hjem, sier Christine.

Enkel middagsplan

Familiens ukemeny består som regel av enkle retter som går fort å lage, samtidig som den skal sikre at voksne og barn får i seg både fisk og grønnsaker.

– Vi prøver å få til to fiskemiddager hver uke, men vi gjør det enkelt og barnevennlig og serverer gjerne ferdig fiskegrateng fra frysedisken, så lenge fiskeprosenten er høy, forteller Christine.

Tomat- eller blomkålsuppe står også ofte på handlelisten, og de pimper som regel opp posesuppene for å heve smaken og næringsinnholdet.

– Vi tilsetter hakkede tomater i tomatsuppen, og kokt blomkål i blomkålsuppen, veldig enkelt rett og slett, sier Christine, og legger til at de tar sunne valg så ofte de får det til.

– Vi velger alltid fullkornspasta og grovt eller ekstra grovt brød, men vi er ikke fanatiske. Jeg synes det er viktig å lære barna å kose seg med maten og ikke utelukkende fokusere på hva som er sunt.

Lurer inn grønnsaker

– Det er jo ikke alltid så lett å få barna til å spise grønnsaker, men vi pleier å sette frem gulrotstaver og kanskje noen blomkålbuketter før middag. Da er barna ofte sultne, og synes det er godt å ha noe å knaske på. Og så serverer vi gjerne en smoothie til dessert eller kveldsmat, og her er det lett å lure inn både grønnsaker, nøtter og korn, sier Christine.

Favorittsmoothien lager hun av eplejuice, frosne bær, banan og litt vaniljekesam.

– I denne kan du også tilsette avokado, gulrøtter, havregryn eller nøtter for å få den mer mettende og næringsrik, uten at det påvirker den gode smaken.

Slik kommer du i gang med planlegging av ukemenyen

  • Sett av en dag i uken der du legger opp ukens middager og skriver handleliste
  • La gjerne barna være en del av planleggingen slik at alle i familien føler de er med å bestemme familiens middager
  • Ta vare på ukemenyene til du har 5-6 ulike varianter. Når du har dette, kan du la disse gå i rotasjon – da slipper du å sette opp ukemeny hver uke
  • Varier ukemenyen med kjøtt, fisk og vegetar – planlegg hvilke grønnsaker du skal servere til hvert måltid
  • Bruk handlelisten og gjør storinnkjøp 1 gang i uken
  • Begrens øvrige butikkbesøk til småhandling av varer som ikke holder så lenge, for eksempel brød og frukt, og varer det går tomt for
  • Skriv opp hvor mye det faktisk går av basisvarer som melk, margarin og brød – da er det lettere å handle riktig mengde neste gang
  • Bruker du nettbasert matvarebutikk kan du sette opp en fast handleliste som du enkelt kan kjøpe på nytt neste uke