Hvert år får 12 000 nordmenn hjerteinfarkt. Høyt kolesterol er en av flere risikofaktorer. Karianne Svendsen, postdoktor ved Lipidklinikken ved Oslo universitetssykehus, forteller at så mange som en av ti nordmenn har høyt kolesterol uten å vite det. Og jo høyere kolesterol du har over tid, desto mer øker risikoen for hjertesykdom.

Slik fungerer en kolesteroltest

Om du ønsker å måle kolesterolet ditt kan du bestille time hos fastlegen din. Det finnes også enkelte apotek som foretar slike målinger.

– Selve målingen gjøres med et stikk i fingeren eller en vanlig blodprøve i armen. Med fingerstikk får du svar med en gang. Mens med vanlig blodprøve i armen tappes det litt blod som sendes til analyse slik at du får svaret senere. Begge tester gir en god indikasjon på nivået ditt av kolesterol i blodet, men blodprøven i armen gir ofte mer informasjon om risiko, og er hakket mer nøyaktig.

Både apotek og fastlege benytter seg av fingerstikk. Disse er fine for å få en rask indikasjon på om man bør gå videre med en blodprøve.

­

– Det selges også hjemmetester, er dette noe å anbefale?

– Det er et skille mellom en helsetjeneste og en hjemmetest. Dersom du betaler for en helsetjeneste med kolesterolmålinger så vil du få umiddelbar tilbakemelding og råd om hva du kan gjøre videre. Med hjemmetesting står du mer ansvarlig selv. Sjekk i det minste hva det står om oppfølging av prøvesvar. Ettersom det er stor forskjell på kvaliteten på hjemmetester så jeg vil verken anbefale eller fraråde kolesteroltesting selv hjemme, sier Svendsen.

Så når bør du egentlig sjekke kolesterolet?

– Helsedirektoratet anbefaler alle å vurdere en kolesterolsjekk fra 40-års alderen, hvis det ikke er gjort tidligere. Dersom noen i familien har fått hjerte- og karsykdom i ung alder eller du vet at det er høyt kolesterol i familien, kan du gjerne måle kolesterolet ved første mulighet i voksen alder, sier Svendsen. Hun har forsket på kolesterol i den norske befolkningen og sett at noen har høyt kolesterol allerede fra 30-årsalderen.

– Det er mye å vinne på å oppdage høye kolesterolverdier tidlig i livet. Det er kun ved å måle kolesterolet ditt at du kan få den oppfølgingen som trengs og ha mulighet til å ta grep for å redusere kolesterolet tidlig, hvis det er behov for det.

– Er det visse symptomer jeg bør se etter?

– Med kolesterol, som med blodtrykk og høyt blodsukker er det som regel ingen symptomer. Det er det som gjør det så usikkert. Du kan som regel ikke kjenne det på kroppen selv om du har skyhøye verdier, sier Karianne og legger til:

– I en studie vi gjorde ved norske apotek så var det så mange som 1 av 10 som hadde et høyt kolesterolnivå de ikke visste om. Dette er en vesentlig andel mennesker.

Kroppen trenger kolesterol

Selv om det ofte kan virke sånn, så er ikke kolesterol bare negativt.

– Litt kolesterol er faktisk livsviktig! Uten kolesterol ville ikke cellene i kroppen ha kommunisert så bra som de gjør, og du ville ikke hatt viktige hormoner som testosteron og østrogen, sier Svendsen og forklarer videre.

– Når vi måler kolesterol i blodet måler vi egentlig transportmiddelet til kolesterolet. Litt transport er helt supert, det er først når det blir «trafikkork» at noe av kolesterolet gjør mer skade enn det er til hjelp.

Dette kan du gjøre med forhøyet kolesterol

Det er anbefalt å ha et totalkolesterol på under 5 millimol per liter (mmol/L). Om du får påvist for høyt kolesterol er det heldigvis flere ting du kan gjøre selv.

– Røyking, overvekt, usunt kosthold og det å være inaktiv gjør at kolesterolet lettere kan gjøre mer skade enn godt i kroppen. Derfor vil det være veldig positivt for kolesterolnivået å være fysisk aktiv, spise sunt i tråd med kostrådene, å gå ned i vekt om du har mye magefett, samt å slutte røyke. Små endringer kan gjøre en stor forskjell.

Gode levevaner som virker forebyggende

  • Sunt kosthold
  • Minst 30 minutter fysisk aktivitet hver dag
  • Moderat inntak av alkohol
  • Unngå å stresse over lang tid
  • Røykeslutt
  • Kontroller av blodtrykket hos fastlegen

Kilde: Landsforeningen for hjerte- og lungesyke