
Et mer bærekraftig Mills – status
Målet om en mer bærekraftig matproduksjon ligger i «grunnmuren» i Mills’ strategihus for perioden 2024 til 2026. Det er også tydelig med i vår visjon – Vi skal gjøre det lettere å spise smakfull, sunn og bærekraftig mat.
Beregnet lesetid: 3 minutter
Bærekraftige ord fra Marte
Mills er inne i sitt siste år av gjeldende bærekraftstrategiperiode. Det er helt tydelig for oss at det er gjennom våre produkter at vi kan bidra til en bærekraftig endring. Gjennom hele verdikjeden kan vi gjøre endringer til det bedre. I Mills vet vi at hvordan vi produserer og konsumerer mat er nøkkelen til en sunn og bærekraftig fremtid. Vi erkjenner at den globale matindustrien i dag har en negativ påvirkning på både klima, helse og biologisk mangfold og at en omstilling er nødvendig.
Vi skal gjøre det lettere å spise smakfull, sunn og bærekraftig mat.

I 2024 har vi jobbet med bærekraft langs to hovedakser:
- Hva vi kan gjøre internt på våre egne lokasjoner
- Hvordan vi kan påvirke positivt gjennom hele verdikjeden i samarbeid med leverandører og andre interessenter
Dette gir oss nyttig innsikt og driver oss i riktig retning, men er absolutt krevende.
Resultater i egne lokasjoner
- Fornyet ventilasjonsanlegg for salatfabrikken (trinn 1, og startet opp trinn 2.) Dette har redusert energiforbruket med 400 000 kwh/h
- Redusert avfall med 4 tonn/år av salatbegre som følge av ny teknologi for restoksygenmåling på hovedlinjene
- Redusert matsvinnet med hele 65 prosent sammenlignet med 2015, og fra 2023 til 2024 alene har vi redusert det med 23,6 prosent.
Tiltak i verdikjeden
- Oppfølging av leverandørbasen i form av direkte dialog med leverandører av høy-risiko råvarer og indirekte oppfølging i form av SMETA revisjoner hos leverandører registrert i Sedex.
- Ny avtale med leverandør av rapsolje som gir sporbarhet og dokumentasjon av klimautslipp ned til den enkelte gård. Vår leverandør har etablert forbedringsprogram med disse gårdene som dokumenterer reduserte klimautslipp. Avtalen gir Mills mer eksakte data på faktisk klimautslipp og ytterligere reduksjon i utslipp de kommende årene.
I verdikjeden jobbes det med komplekse problemstillinger. Problemstillinger som strekker seg langt utenfor våre egne fabrikker. Gjennom høsten 2024 har vi rigget oss for å forstå møtet med nye krav innen bærekraftrapportering. Selv om arbeidet akkurat nå er satt på hold tar vi med oss læringen inn i vårt arbeid for å opprettholde rett kurs og samarbeid for en mer bærekraftig verdikjede.
Hovedområdene i vårt bærekraftarbeid
-
Sunnere produkter Vi tilbyr sunnere produkter fra planteriket og havet.
-
Trygg mat Alle våre varer skal produseres på en sikker måte.
-
Ansvarlig arbeidsgiver Våre medarbeidere skal ha en trygg arbeidsplass, hvor alle trives og opplever utvikling.
-
Etikk og miljø i leverandørkjeden Gjennom våre mange leverandører påvirker vi arbeidere og lokalmiljø i store deler av verden.
-
Emballasje Mindre materialbruk og bytte til materialer som lar seg gjenvinne har stor påvirkning. Les mer.
-
Matsvinn Vi gjør alt for å redusere matsvinn i egen produksjon.
-
Klima og miljø Bruk av råvarer, emballasje, produksjon og transport påvirker klimaavtrykket.
-
Samarbeid Nær dialog og smart samarbeid med våre interessenter gjør at vi når felles mål raskere.