Ikon: Bærekraftsmål 12 Ansvarlig forbruk og produksjon

FNs bærekraftmål nr. 12

Bærekraftig forbruk og produksjon handler om å gjøre mer med mindre ressurser. I dag forbruker vi mye mer enn hva som er bærekraftig for kloden.

Årets resultater for 2024

Mills har lenge jobbet systematisk for å redusere matsvinn, og vi er stolte av å ha nådd målet vårt før utgangen av 2025. Sammenliknet med 2015-nivå har vi redusert matsvinnet med hele 65 prosent, og fra 2023 til 2024 alene har vi redusert det med 23,6 prosent. Den største reduksjonen finner vi på emballerte produkter.

Fra 2023 har vi i tillegg tatt i bruk en parallell, intern målemetode der vi inkluderer biprodukter fra renseanleggene i vår matsvinnrapportering. Etter ulike oppgraderinger renser vi avløpsvannet bedre og sender mindre biprodukter fra renseprosessen til det kommunale avløpsanlegget. Dette biproduktet går videre til energigjenvinning. Når vi regner med biproduktene fra renseprosessen som matsvinn gir dette en økning i matsvinn på 79 prosent totalt fra 2015 og en økning på 21,6 prosent fra 2023 til 2024.

Her er noen konkrete eksempler fra våre fabrikker som har gitt god reduksjon i matsvinn

Fredrikstad

  • endring i prosessbetingelser på lettmajones
  • reduksjon av stablefeil på tubelinjer
  • tiltak for å samle opp fylte tuber og beger for gjenbruk 

Drammen

  • Bedre kontroll under fylling i emballeringsavdelingen ga en reduksjon av matsvinn på 21 prosent
  • Det ble installert to in-line vekter på emballeringsavdelingen som gir oss bedre kontroll på beger med vektavvik
  • Forbedring av programmer i vår posteifabrikk gitt reduksjon på 5 prosent på matsvinn

Mål innen utgangen av 2025

  • Matsvinn i fabrikk redusert med 60 prosent mindre sett mot 2015.
  • Kunder og forbrukere kaster mindre av våre produkter.

Våre tiltak i 2025

  • Jevnlig rapportering av status i ledergruppe fabrikk og ledergruppe forsyning
  • Tiltak og løsninger for håndtering og reduksjon av biprodukter på våre renseanlegg
  • Optimalisere vareflyt fra råvarer til ferdigvarer til kunde gjennom løpende prognoseoppfølging, produksjonsplanlegging og -gjennomføring, for å unngå matsvinn.
  • Ny inline vekt og mer treffsikker multihodevekt på emballeringslinje vil redusere svinn på linjen. Dette vil kombineres med rutine for ombearbeiding av produkt med undervekt og testbeger i emballeringsavdeling for å ytterligere redusere svinn på linjen.
  • 60 prosent mindre matsvinn målt mot tall fra 2015
  • Bidra til at kunder og forbrukere kaster mindre av våre produkter