Matsvinn
Vi har mulighet til å redusere matsvinn, både i egen produksjon, men også hjemme hos forbrukeren.
FNs bærekraftmål nr. 12
Bærekraftig forbruk og produksjon handler om å gjøre mer med mindre ressurser. I dag forbruker vi mye mer enn hva som er bærekraftig for kloden.
Årets resultater
Nedgang i matsvinn med 54 prosent fra 2015 og en nedgang på 7,9 prosent fra 2022 til 2023.
Fra 2023 har vi i tillegg tatt i bruk en parallell, intern målemetode der vi inkluderer biprodukter fra renseanleggene i vår matsvinnrapportering. Etter ulike oppgraderinger renser vi avløpsvannet bedre og sender mindre biprodukter fra renseprosessen til det kommunale avløpsanlegget. Dette biproduktet går videre til energigjenvinning. Når vi regner med biproduktene fra renseprosessen som matsvinn gir dette en økning i matsvinn på 48 prosent totalt fra 2015 og en økning på 57 prosent fra 2022 til 2023.
Det jobbes kontinuerlig og tverrfaglig med å redusere matsvinn i våre fabrikker.
Ved produksjonsoppstart og produktbytter ved fabrikken i Fredrikstad må ofte produkter bli «smeltet om». Ved å gjennomføre noen endringer på produksjonslinjen har vi klart å hente ut disse produktene til omsmelting før de emballeres. Disse endringene har redusert matsvinn på linjen med ca 2,5 tonn per år.
Alle beger som er hele og fine går også tilbake til linjen. Dette gir en reduksjon i vrak av beger på opptil 95 prosent. Det tilsvarer ca 57.000 beger per år.
I fabrikken i Drammen har det foregått et tett samarbeid mellom logistikk og produksjon om å lage mer effektive produksjonplaner uten negativ påvirkning på servicegrad* og sikkerhetslager. Dette har ført til en svinnreduksjon på 24 tonn på emballerte varer fra 2022 til 2023. Allikevel er det på emballerte varer vi hadde størst økning på svinn i Drammen i 2023. Mye av årsaken til dette er vår nye posteifabrikk, der vi har gjennomført mange tester for å optimalisere produksjonsprosessen.
*Servicegrad er vår evne til å levere på de ordrene som kommer inn fra våre kunder
Mål innen utgangen av 2025
- Matsvinn i fabrikk redusert med 60 prosent mindre sett mot 2015.
- Kunder og forbrukere kaster mindre av våre produkter.
Våre tiltak i 2024
- Reduksjonsmål for matsvinn er 3 prosent sammenlignet med 2023
- Kartlegging av muligheter for å donere mer enn ferdigvarer til Matsentralen, for eksempel råvarer
- Jevnlig rapportering og oppfølging av matsvinn i ledergruppene i fabrikk og forsyning
- Fortsette med tverrfaglig kartlegging og gjennomgang av linjer for å redusere matsvinn
- Jobbe med optimalisering av vår nye posteifabrikk i Drammen
- Samarbeid med våre kunder for å optimalisere ledetid
Vårt løfte innen utgangen av 2025
- 60 prosent mindre matsvinn målt mot tall fra 2015
- Bidra til at kunder og forbrukere kaster mindre av våre produkter
Hovedområdene i vårt bærekraftarbeid
-
Sunnere produkter Vi tilbyr sunnere produkter fra planteriket og havet.
-
Trygg mat Alle våre varer skal produseres på en sikker måte.
-
Ansvarlig arbeidsgiver Våre medarbeidere skal ha en trygg arbeidsplass, hvor alle trives og opplever utvikling.
-
Etikk og miljø i leverandørkjeden Gjennom våre mange leverandører påvirker vi arbeidere og lokalmiljø i store deler av verden.
-
Emballasje Mindre materialbruk og bytte til materialer som lar seg gjenvinne har stor påvirkning. Les mer.
-
Matsvinn Vi gjør alt for å redusere matsvinn i egen produksjon.
-
Klima og miljø Bruk av råvarer, emballasje, produksjon og transport påvirker klimaavtrykket.
-
Samarbeid Nær dialog og smart samarbeid med våre interessenter gjør at vi når felles mål raskere.