Tema

BærekraftVegetar

Kompetansemål

KM2KM4KM7

Undervisningsopplegg

Opplegget er delt opp i tre deler: Teori, praktisk matlaging og refleksjon.

Kompetansemål:

  • KM2: Bruke sansene til å vurdere kvaliteten på matvarer, utforske og kombinere smaker i matlagingen og forbedre oppskrifter, menyer og anretning av maten.
  • KM4: Redegjøre for og kritisk vurdere påstander, råd og informasjon om kosthold og helse.
  • KM7: Lage mat fra norsk og samisk kultur og fra andre kulturer og sammenlikne og utforske råvarer og matlagingsmetoder som blir brukt i ulike matkulturer.

Utstyr som er ekstra viktig:

  • Bakepapir
  • Spisepinner (se oppskriften på mini hasselbackpoteter i Del 2).

NB.
Oppskriftene er beregnet til 4 porsjoner i en middagssituasjon. I en skolesammenheng kan råvaremengden nedjusteres.

Dette undervisningsopplegget er utarbeidet av Helse- og ernæringsteamet hos Mills.

Sist oppdatert:

Forberedelser til timen

Hensikten med dette undervisningsopplegget er at elevene skal lære om poteten, og erfare hvor mye forskjellig de kan lage med den.

Del klassen opp i grupper. Vi foreslår at hver gruppe lager flere av rettene. Noen tar litt lengre tid enn andre så start med den som tar lengst tid. Det er tilbehør til et par av potetrettene. Det gjør at dere ikke trenger lage annen mat i tillegg for et helhetlig måltid. 

Bestem på forhånd hva som skal lages, handles inn og hvordan klassen skal deles opp i grupper. 

Del 1 – Teori

Visste du at poteten anslår å ha blitt dyrket i Andesfjellene i Sør-Amerika for 4000 til 7000 år tilbake? Her i Norge har poteten lenge vært en selvfølge på middagsbordet, men har «kun» vært dyrket siden 1750. Poteten er en allsidig grønnsak, og kan tilberedes på mange ulike måter, fra den vanlige kokte poteten, til potetlefser, blinis og potetgull.

Å være som poteten er et uttrykk. Det betyr at man kan brukes til mye og passer sammen med flere. Et godt og riktig ordtak. Poteten er en allsidig matplante. Den er ikke kravstor på dyrkningsforhold, den er klimavennlig, og ikke minst gir den oss høy næringsverdi.

Potet gir oss energi i form av karbohydrater. Potet er en av våre viktigste kilder til vitamin C, og den bidrar også med kalium og fiber. Siden potet er så mild i smaken egner den seg godt som tilbehør til mange retter. I denne undervisningsmodulen skal poteten likevel skinne, og vise at den kan ha hovedrollen på matbordet.

Visste du at:

  • i Norge er det kun 3 prosent av arealet vårt som er dyrkbar mark? Det må vi ta vare på slik at vi kan forsyne oss selv med råvarene som klarer å vokse i et kaldt klima.
  • at potetplanta er en staude?
  • poteten er verdens fjerde viktigste matplante (etter mais, hvete og ris)?
  • potet er en av verdens mest bærekraftige vekster? Poteter kan vokse nesten hvor som helst, og trenger ikke mye stell for å trives. Den har et lavt klimaavtrykk.
  • i 1853 ble verdens første potetgull oppfunnet av en kokk i New York?
  • det landet som dyrker mest potet er Kina?
  • potet er en veldig viktig del av kostholdet til befolkninger i Sør-Amerika, Afrika og store deler av Asia?

Kilde: Verdt å vite om potet | Fagforum Potet

Del 2 – Praktisk Matlaging

I den praktiske delen skal elevene bli kjent med flere måter å tilberede potet på. Her er det mye godt som venter! Rettene vi har valgt er ofte tilbehør til annen mat. Nå kan elevene finne sin favoritt.

Gjør poteten til stjernen i måltidet. Dere utfordres i å anrette på en bildevennlig måte. Dander måltidet så det ser fristende ut. Maten skal se like bra ut som den smaker.

Når dere lager mat sammen kan ting ofte ta litt lengre tid enn dere tror. Husk å sette på ovnen med en gang dersom noe skal i stekeovnen.

Oppskrifter

Del 3 – Matglede og refleksjon

Dekk et hyggelig bord. Presenter de ulike rettene og erfaringer fra tilberedningen. Nyt maten sammen, og dersom dere får tid kan dere for eksempel reflektere rundt: 

Refleksjon

  1. Hvorfor spiser vi så lite potet?
  2. Hva skal til for at dere skal spise mer potet?
  3. Hvor mange ulike potetretter kan klassen komme på?
  4. Hva brukes poteter til?
  5. Hvordan er en verden uten potet?

Ved ekstra tid:

Kreativ potetoppskrift 

Bruk et blankt ark og utvikle din egen kreative potetoppskrift. 

  1. Hva heter oppskriften? 
  2. Hvilke ingredienser trenger du? 
  3. Hva slags utstyr trenger du? 
  4. Hvordan vil du tilberede potetene og eventuelle andre ingredienser? F.eks steking, koking, riving. Skriv ned matlagingsinstruksjoner. 
  5. Hvordan er oppskriften din kreativ og nyskapende. Hva gjør det annerledes?

Meld deg på nyhetsbrevet

Få inspirasjon til nye aktiviteter og oppgaver på skolekjøkkenet rett i innboksen.
Meld deg på nyhetsbrevet til FeteFakta.