Emilie Nerengs beste tips for å spise grønnere
– Jeg er glad for at flere og flere får øynene opp for vegetarmat og velger mer klimavennlig på tallerkenen, sier den populære matbloggeren.
Emilie Nereng er en norsk mat-influenser, mange kjenner henne også fra Bloggerne, 71° nord, Skal vi danse og Kompani Lauritzen. Hun er også aktuell i «Farmen kjendis» som kommer i 2024. De siste årene har hun også vært ambassadør for Plantego’. Her deler hun noen gode tips til hvordan du litt enklere kan spise grønnere.
4 tips for å spise grønnere
- Spis mer fullkorn, bønner, frukt, bær og grønnsaker.
Ikke bare er dette matvarer vi burde spise mye mer av fra et helsemessig perspektiv, men CO2-avtrykket er langt lavere enn fra kjøtt. Om dette får ta større plass på tallerkenen spiser du automatisk litt grønnere, og det både smaker og føles godt! - Spis opp maten.
Visste du at vi kaster omtrent hver tredje bærepose med mat vi handler? Dette er en enorm krise for miljøet, og svært lite økonomisk. Planlegg innkjøpene, ta vare på restene og bruk sansene før du kaster mat: tenk «se, lukt, smak!» - Test ut noen nye grønne oppskrifter.
Hva med å teste ut én ny vegetaroppskrift i uken? Du vil bli overrasket over hvor mye fristende og enkle oppskrifter som finnes der ute! Det er gøy, gir mestringsfølelse, og utvider repertoaret ditt på kjøkkenet. - Velg bønner fremfor kjøtt.
Visste du at du kan fylle handlekurven med ca. 200 bokser kidneybønner før det utgjør utslippet fra bare to pakker kjøttdeig? Tenk så mye CO2-utslipp vi kan spare kloden for om vi en gang i blant bytter ut kjøttet i tacoen med bønner!
Favorittprodukt fra Plantego’
– Mitt favorittprodukt fra Plantego’ må være peanøttsmøret. Det har en fantastisk smak og konsistens, og er en av få peanøttsmør som bare inneholder peanøtter og litt salt. Jeg har brukt det nesten daglig hver dag siden det kom på markedet og er superforelska i det fortsatt. For meg hører det hjemme på toppen av både grøt og smoothiebowl, men jeg bruker det også like gjerne til middag dersom jeg vil lage en peanøttsaus til enten wok eller sommerruller.
Sommerruller med fantastisk peanøttdip
Du trenger:
- Valgfrie grønnsaker, feks rødkål, gulrøtter, agurk, mango, vårløk
- 4-5 rispapir* for ferske vårruller per person
- Tilbehør: sriracha (valgfritt)
Peanøttdip (til 2 personer)
- 1 fedd hvitløk, revet eller hakket
- 1 ts revet frisk ingefær
- 3 ss Plantego’ Peanøttsmør
- 3 ss tamari eller soyasaus
- 1 ss lønnesirup
- 1 1⁄2 ss eplesidereddik
- Saften av 1 lime
*Rispapir for ferske vårruller fås kjøpt på internasjonale matbutikker, feks. Scanasia
Slik gjør du:
- Strimle grønnsaker
- Legg et rispapir i varmt vann i ca 1 minutt, eller lifehack: skyll det under varmt vann i springen i 30
sek. - Legg grønnsaker og evt proteinkilde lagvis bortover arket. Spar litt ledig plass langs kantene. Rull
sammen så tett du klarer som en slags burrito. - Bland sammen alle ingrediensene til peanøttdipen.
- Dypp sommerrullene i dipen og drypp over litt Sriracha og nyt!
Hva ser du etter når du skal velge produkter i butikken?
– Jeg er opptatt av å fylle handlekurven med mye frukt og grønt, og ellers ser jeg etter matprodukter med kort ingrediensliste og bra næringsinnhold. Jeg kan ofte bruke litt tid siden jeg er opptatt av å snu på produktene og kose meg med å lese næringsdeklarasjonen, haha. Ellers kjøper jeg mye hermetiserte bønner og tomater, og frossent frukt og grønt, da dette fortsatt har bra næringsinnhold, men er mye billigere.
Hvordan vurderer du innholdet i et produkt?
– Jeg ser på ingredienslisten; noen konserveringsmidler er ok og bedrer holdbarheten, men jeg vil at majoriteten av ingrediensene skal være ting jeg kunne hatt på eget kjøkken. I tillegg er det viktig å vite at den ingrediensen som står skrevet først, er den det er mest av – og deretter mindre og mindre av de andre. Så om første ingrediens er sukker, stivelse eller olje pleier jeg å styre unna. Ellers pleier jeg å se etter antall sukkerarter (som ofte forteller om mengden tilsatt sukker), og at produktet inneholder godt med fiber og protein.
Min enkle mealprep lunsj
Jeg elsker både påleggene og salatene til Plantego’, de er proppfulle av grønnsaker og smak og gjør det enkelt å lage måltider som dette 💚 Denne lunsjen holder seg godt i matboksen og er kjapp å lage! Noe å teste ut?
Du trenger (2 personer):
- 100 g quinoa
- 1/2 grønnsaksbuljong
- 3 dl vann
- 150 g frosne aspargesbønner
- 1 boks Plantego’ Bønne- og olivensalat
- 200 g cherrytomater
- Noen gode never ruccula
- En neve hakket persille
Slik gjør du:
- Kok opp vann og en halv terning grønnsaksbuljong og tilsett quinoa.
- Kok quinoaen til vannet er såvidt fordampet, tilsett aspargesbønner og rør det godt inn i quinoaen.
- Småkok på lav varme i ca. 3 minutter før du har alt over i en bolle.
- Del opp cherrytomater og tilsett sammen med Plantego’ Bønnesalat, ruccula og persille.
- Krydre med salt og pepper og nyt!
Server gjerne med balsamicoeddik og noe ost for that extra touch, men den er også god alene.