Maillard-effekten. Smak på de ordene, for du har nok allerede opplevd den. Sukker og aminosyrer får en brunaktig farge og gir en vidunderlig smak vi kjenner fra røstet kaffe, karamellisert løk, steking av kjøtt eller… du gjettet riktig: toast!

Du lyver om du ikke har satt deg ned i sofaen og tenkt «i dag gidder jeg ikke lage middag» og nøyer deg heller med en tørr brødskive med sjokoladepålegg. Toast gjør det mulig å friske opp et stykke brød som ellers ville blitt hardere enn stein – like godt til frokost, middag og kvelds. Noe annet som også funker like bra til alle døgnets måltider er Plantego’ sine nye plantebaserte pålegg!

Det trenger ikke være så innmari vanskelig å lage et fullverdig måltid av toast som også er sunt, energirikt og skammelig enkelt. Det er kokk Sigrid Sydsæther overbevist om.

– Jeg elsker at vegansk mat har blitt mer tilgjengelig og en del av hverdagen for mange. Vegansk mat er verken vanskeligere eller mindre smakfullt, det er både enkelt, sunt og skikkelig digg, mener Sigrid.

Plantebasert toast

New York Times spådde ved årsskiftet at toast kom til å bli en greie i 2020, eller rettere sagt en japansk variant av toast. Shibuya toast, en typisk yōshoku (japanifisert vestlig mat), inneholder ristet brød, iskrem, godteri og alle søtsaker du kan forestille deg.

I Norge er det rake motsetningen som dominerer mattrendene: sunne, energirike og vegetariske alternativer. Derfor har vi fått Sigrid til å bruke de plantebaserte påleggene til Plantego’ til å komponere to ulike typer toast.

Plantego’ sine grønnsakspålegg kommer i fire smaker: avokado, grillet paprika, tomat & basilikum og hummus. Grønnsakspåleggene finner du i de fleste dagligvarebutikker, samt nettbutikkene meny.no og kolonial.no.

– Det jeg liker med Plantego’ er først og fremst at det er et pålegg som ikke prøver å ligne på noe annet. Det later ikke som det er leverpostei eller andre kjøttprodukter, det er et plantebasert produkt. Rett frem, sier Sigrid.

– Bruksområdene for påleggene er mange. Siden alle også har kikerter blir det nærmest en hummus, og det bruker jeg allerede i salater og middager fra før. Det er skikkelig snadder!

Rugbrødtoast med grillet paprika og grønne farger

Plantego’ Grillet paprika & kikerter inneholder 94 prosent grønnsaker og kan brukes til det meste: dipp til chips eller grønnsaker, på knekkebrødet eller til toast.
– Den deilige røkte smaken passer utmerket med rugbrød. For å friske opp med litt farger har jeg valgt å freshe det opp med spirer og sukkererter. Det som er så herlig med toast er at du kan bruke akkurat det du har i kjøleskapet, så bare bruk det du finner. En agurkskive kan gjøre underverker.

Du trenger:

Slik gjør du:

 1. Skjær rugbrødet i skiver.
 2. Dryss over olivenolje og salt (valgfritt) og sett på rist i ovnen på 200 grader i 5-10 minutter. Du kan også bruke brødrister eller stekepanne. Målet er å få en sprø skorpe og en myk innside.
 3. Skjær opp avokado og sukkererter mens brødskivene er i ovnen.
 4. Smør et godt lag med Plantego’ Grillet paprika og Kikerter på brødskivene.
 5. Topp med avokado, sukkerertene og grønne spirer.

Søtpotettoast med avokado, tomat og lime

Plantego’ Avokado og kikerter inneholder også hvitløk, løk og chili. Perfekt for en mexican fiesta, mener Sigrid.
– I denne oppskriften er brødet erstattet med søtpotet. Om du elsker brød kan du selvsagt velge det, men jeg lover at dette er den beste «toasten» du lager. Pålegget kan minne om guacamole, og hvem i all verden er det som ikke elsker det? Frem med tortillachips, her skal det dippes!

Du trenger:

Slik gjør du:

 1. Skjær søtpoteten på langs, i 1 cm tykke skiver. Smør over olivenolje og krydre med salt og pepper. Sett i oven på 200 grader i 20 minutter. Sjekk med en gaffel om de er ferdige.
 2. Hakk cherrytomater. Sett av noen til topping.
 3. Bland tomater med Plantego’ Avokado og kikerter, smak til med salt og pepper.
 4. Smør et lag med avokadokremen på søtpoteten og topp med tomater og koriander.
 5. Skjær lime i båter og skvis over toasten til slutt.
 6. For guacamole-fanatikere kan det lønne seg med en ekstra skål avokadokrem.