Historien om Delikat
Delikat-eventyret startet i Skomakergaten i Drammen for over 80 år siden, i 1931. De største variantene var rekesalat og italiensk salat, og salatene ble sirlig pyntet med råvarer på toppen.
Det hele startet med den danske møbelsnekkeren Christian Jensen som var på jakt etter nytt næringsgrunnlag. Sommeren 1931 dro hele familien Jensen til København i en gammel Ford. Der lærte han å produsere hjemmelagde majonesbaserte påleggssalater fra grunnen av hos sine kunnskapsrike danske slektninger.
I 1956 var Osloavisen Morgenposten på besøk i Skomakergata på Tangen. Her tok de bilde av produksjonen av majones. Fra venstre Turid Gulbrandsen (senere Reffhaug), Ragnvald Reffhaug, Jan Erik Reffhaug og Nelly Abrahamsen.
Fra Skomakergaten 2 i Drammen lagde Jensen og hans norske kone Olga hjemmelaget rekesalat, italiensk salat og sildesalat som ble solgt i nabolaget til stor begeistring. Sommersalaten kom i 1936. Markedet ble utvidet til Delikatessebutikkene som solgte salater i løsvekt i krukker og spann. I 1959 vokste Delikat ut av produksjonslokalene i Skomakergaten, og flyttet til den nybygde fabrikken i Holmestrandsveien i Drammen.
Mye har skjedd siden den gang, og Delikat har fornyet seg i takt med tiden. Mange spennende salatvarianter har blitt lansert samtidig som klassikerne rekesalat og italiensk salat fortsatt er å finne i butikkhyllene – i dag under merkenavnet Mills. Alle salater produseres i nytt anlegg, og produksjonen foregår fortsatt i Holmestrandsveien i Drammen. Siden 1970 har Delikat vært en del av Mills AS.
Historien om navnet
En bekjent av Chr. Jensen, som tilfeldigvis også var både dansk og het Jensen, fikk en dag smake salaten som ble laget i Skomakergata. – Den var jo meget delikat, sa mannen. – Kan jeg bruke navnet Delikat? spurte salatgründeren Chr. Jensen. Det var i orden, og som betaling fikk han så mye salat han ville ha, så lenge han levde. Og slik ble det. Hver eneste uke i flere tiår var Jensen fast gjest på fabrikken i Skomakergata på Tangen og senere i Holmestrandsveien i Kobbervikdalen – for å hente sin salat.