Historien om Delikat

Delikat-eventyret startet i Skomakergaten i Drammen for over 80 år siden, i 1931. De største variantene var den gang, som i dag: Rekesalat og Italiensk salat, og salatene ble sirlig pyntet med råvarer på toppen.

Det hele startet med den danske møbelsnekkeren Christian Jensen som var på jakt etter nytt næringsgrunnlag. Sommeren 1931 dro hele familien Jensen til København i en gammel Ford. Der lærte han å produsere hjemmelagde majonesbaserte påleggssalater fra grunnen av hos sine kunnskapsrike danske slektninger.

I 1956 var Osloavisen Morgenposten på besøk i Skomakergata på Tangen. Her tok de bilde av produksjonen av majones. Fra venstre Turid Gulbrandsen (senere Reffhaug), Ragnvald Reffhaug, Jan Erik Reffhaug og Nelly Abrahamsen. Foto: Morgenposten/Drammens tidene

Bilde fra majonesproduksjon i Skomakergata 2
Foto: Morgenposten/Drammens tidene
Delikat salater pyntes for hånd

Fra Skomakergaten 2 i Drammen lagde Jensen og hans norske kone Olga hjemmelaget rekesalat, italiensk salat og sildesalat som ble solgt i nabolaget til stor begeistring. Sommersalaten kom i 1936.  Markedet ble utvidet til Delikatessebutikkene som solgte salater i løsvekt i krukker og spann. I 1959 vokste Delikat ut av produksjonslokalene i Skomakergaten, og flyttet til den nybygde fabrikken i Holmestrandsveien i Drammen.

Mye har skjedd siden den gang, og Delikat har fornyet seg i takt med tiden. Mange spennende salatvarianter har blitt lansert samtidig som klassikerne rekesalat, italiensk salat og russisk rekesalat fortsatt er å finne i butikkhyllene. Alle salater produseres i nytt anlegg, og produksjonen foregår fortsatt i Holmestrandsveien i Drammen.

Den første Delikat-annonsen

Den første Delikat-annonsen sto på trykk i Drammens tidene allerede i september 1931.

Se også: