Det hele startet med den danske møbelsnekkeren Christian Jensen som var på jakt etter nytt næringsgrunnlag. Sommeren 1931 dro hele familien Jensen til København i en gammel Ford. Der lærte han å produsere hjemmelagde majonesbaserte påleggssalater fra grunnen av hos sine kunnskapsrike danske slektninger.

I 1956 var Osloavisen Morgenposten på besøk i Skomakergata på Tangen. Her tok de bilde av produksjonen av majones. Fra venstre Turid Gulbrandsen (senere Reffhaug), Ragnvald Reffhaug, Jan Erik Reffhaug og Nelly Abrahamsen.

Bilde fra majonesproduksjon i Skomakergata 2
Foto: Morgenposten/Drammens tidene

Fra Skomakergaten 2 i Drammen lagde Jensen og hans norske kone Olga hjemmelaget rekesalat, italiensk salat og sildesalat som ble solgt i nabolaget til stor begeistring. Sommersalaten kom i 1936. Markedet ble utvidet til Delikatessebutikkene som solgte salater i løsvekt i krukker og spann. I 1959 vokste Delikat ut av produksjonslokalene i Skomakergaten, og flyttet til den nybygde fabrikken i Holmestrandsveien i Drammen.

Mye har skjedd siden den gang, og Delikat har fornyet seg i takt med tiden. Mange spennende salatvarianter har blitt lansert samtidig som klassikerne rekesalat og italiensk salat fortsatt er å finne i butikkhyllene – i dag under merkenavnet Mills. Alle salater produseres i nytt anlegg, og produksjonen foregår fortsatt i Holmestrandsveien i Drammen. Siden 1970 har Delikat vært en del av Mills AS.

Delikat salater pyntes for hånd
Tidligere ble hver og en av salatene pyntet for hånd.
Den første Delikat-annonsen
Den første Delikat-annonsen sto på trykk i Drammens tidene allerede i september 1931.