Tema

Baking

Kompetansemål

KM1KM2KM3KM7

Undervisningsopplegg

Opplegget er delt opp i tre deler: Teori, praktisk matlaging og refleksjoner. 

Kompetansemål:

  • KM1: Planlegge og bruke egnede redskaper, teknikker og matlagingsmetoder til å lage trygg og bærekraftig mat som gir grunnlag for god helse.
  • KM2: Bruke sansene til å vurdere kvaliteten på matvarer, utforske og kombinere smaker i matlagingen og forbedre oppskrifter, menyer og anretning av maten.
  • KM3: Drøfte hvordan kosthold kan bidra til god helse, og bruke digitale ressurser til å vurdere eget kosthold og til å velge sunne og varierte matvarer i forbindelse med matlaging.
  • KM7: Lage mat fra norsk og samisk kultur og fra andre kulturer og sammenlikne og utforske råvarer og matlagingsmetoder som blir brukt i ulike matkulturer.

Utstyr som er ekstra viktig:

  • Paiform/ildfast form

Dette undervisningsopplegget er utarbeidet av Helse- og ernæringsteamet hos Mills.

Sist oppdatert:

Forberedelser til timen

Hensikten med dette undervisningsopplegget er at elevene skal erfare hvordan de enkelt lager en hjemmelaget paibunn, hva slags fett som egner seg for å få bunnen sprø, og få teste i praksis hvor allsidig pai kan være.

Bestem på forhånd hva som skal lages, handles inn og hvordan klassen skal deles opp i grupper. 

Det finnes oppskrifter på mange ulike paier i oppskriftsuniverset til Mills

Tips!

Om dere ikke har nok paiformer på skolekjøkkenet kan dere også bruke kakeform eller ildfast form.

Del 1 – Teori

Før dere går i gang med matlagingen kan det være fint å snakke litt om hva dere må passe på når dere skal lage en pai. 

Avhengig av hva du fyller paien med, kan den fungere til både frokost, lunsj, middag og dessert. Enten du vil ha klassisk, søt, mager, grov eller glutenfri paideig finner du fremgangsmåten her

Den mest kjente måten å lage pai på er den klassiske varianten, med en sprø skorpe som flaker seg når den blir stekt. For å få til en perfekt skorpe er det noen ting du må passe på og under finner du fem ting som er lurt å vite om paideig.

Lurt å vite om paideig:

  1. Bruk kald Melange eller annen margarin rett fra kjøleskapet når du lager pai. Det er nemlig når biter av fast margarin blir fanget i deigen og skaper lommer med luft under baking, at du får den sprø og flakete paiskorpen.
  2. Paioppskrifter inneholder ofte litt vann. Bruk kaldt vann, ikke varmt.
  3. Ikke overarbeid deigen – da kan den bli varm og vanskelig å jobbe med. Det beste er å blande sammen ingrediensene i en kjøkkenmaskin frem til deigen begynner å samle seg, og deretter elte den for hånd til den kommer sammen til en fast deig.
  4. Det kan være lurt å forsteke bunnen på 200 grader over- og undervarme i 5-10 minutter, før du har i fyllet. Da sikrer du at bunnen blir gjennomstekt. 
  5. Dersom du forsteker paibunnen er det lurt å prikke bunnen med en gaffel før du setter den i ovnen. Dette hindrer at bunnen blåser seg opp.

Tips!

I videoen under kan du se steg for steg hva slags konsistensen paideig skal ha, og hvordan den ser ut når du har trykket deigen ut i formen.

Vis denne videoen til elevene for å gi de en bedre forståelse av hvordan paideigen skal se ut underveis.

Del 2 – Praktisk matlaging

Aktivitet – lage pai: 

Nå skal elevene gå i gang og lage sin egen pai. En typisk pai tar gjerne mellom 1 time og 1,5 time å lage. Når dere lager mat sammen kan ting ofte ta litt lengre tid enn dere tror. Det går ofte lettere dersom dere fordeler oppgavene og setter på ovnen med en gang så den er klar til steking.

Tips til effektiv kjøkkenøkt:

  1. Noen oppskrifter ber deg om å sette bunnen kaldt i 30 minutter før den skal stekes. Det gir ekstra sprø bunn, men kan helt fint sløyfes eller kortes ned om tiden er knapp.
  2. Del gruppen i to og la noen begynne på paibunnen, mens andre begynner å lage fyllet.
  3. Vask opp utstyret som er brukt til matlagingen mens paien står i ovnen. Kanskje rekker de også å dekke på bordet.

Lage pai:

  1. Del klassen i grupper og lag ulike paibunner med grovt mel, fint mel og glutenfritt mel. Hvordan blir resultatet, og er det forskjeller underveis i prosessen?
  2. Hva har type fett å si for sluttresultatet? Prøv gjerne med både fast margarin, flytende margarin og olje. Sammenlign resultatet på utseende, smak og konsistens.
  3. Lag både søtt og salt fyll for å vise allsidigheten i pai.

Visste du at…

Pai kan enkelt lages både gluten- og laktosefritt? Bytt ut mel med glutenfritt mel, og melkeprodukter med plantealternativer eller laktosefrie versjoner – og voilá, en matrett de aller fleste kan spise!

Del 3 – Matglede og refleksjon

Dekk et hyggelig bord. Presenter de ulike rettene og erfaringer fra tilberedningen. Nyt maten sammen, og dersom dere får tid kan dere i fellesskap reflektere rundt det dere har erfart:

Refleksjonsspørsmål

  1. Hva var lett og hva var vanskelig? Var det for eksempel vrient å få paideigen utover i paiformen?
  2. Hvordan synes dere det smakte?
  3. Hva annet kan man putte oppi?
  4. Hva er forskjellen på middagspai og dessertpai?
    (Hint: Grønnsaker vs. frukt, grov vs. fin bunn)

Meld deg på nyhetsbrevet

Få inspirasjon til nye aktiviteter og oppgaver på skolekjøkkenet rett i innboksen.
Meld deg på nyhetsbrevet til FeteFakta.