Egg er en helt fantastisk kraftpakke av en råvare som inneholder de aller fleste næringsstoffene kroppen trenger: Protein, D-vitamin, jern og B12-vitamin for å nevne noe.

Og selv om egg kanskje ikke det første du tenker på når du hører ordet Mills, er vi faktisk storforbrukere av egg – hele 100 000 høner sysselsettes av Mills.

Frittgående systemer

Naturlig adferd for høner innebærer blant annet å kunne strøbade, hakke og skrape, å vagle seg og legge egg i et rede. Høner har også behov for å kunne flakse fritt. I 2012 ble det inngått et nytt regelverk som fastslo at alle verpehøner skal ha tilgang på rede, strøbad og vagle. I dag finnes det tre tillatte driftsformer for verpehøns i Norge som oppfyller disse kravene: frittgående systemer, økologisk drift og innredede bur, også kalt for miljøinnredning. Den vanligste driftsformen i Norge i dag er høns i frittgående systemer, i denne driftsformen går hønene fritt innendørs. Hønene har tilgang til reder, vagler, vann og mat og gulvarealet er dekket av strø. Det er ikke krav om tilgang til utearealer i denne driftsformen, men noen gårder har dette. Det vanligste i Norge er fleretasjes systemer, også kalt aviar, der hønene kan bevege seg fritt mellom etasjene. Høner i frittgående systemer har større mulighet til utøvelse av naturlig adferd.

Tradisjon og utvikling

Mens mange andre har gått over til å bruke eggepulver, holder vi fast ved den tradisjonsrike måten å lage majones på – med ferske norske egg fra friske høner. Slik har vi gjort det siden Mills majones ble lansert i 1951, og det tenker vi å fortsette med.

Tidligere ble eggene våre knekt for hånd av våre egne «eggeknekkere», men i dag får vi eggene ferdig knekket fra Nortura. Disse bruker vi i alt fra den klassiske Mills majones til de majonesbaserte salatene fra Delikat. Det er selvsagt også norske egg i eggesalaten våre.

Nortura er markedsregulator av egg i Norge, se http://www.nortura.no/om/markedsbalansering/. Ved unormalt stor etterspørsel etter skallegg, kan Mills ved unntak få eggeplommer fra frittgående høns utenfor Norge. Dette vil i så fall bli informert om.