Selv om kaviaren har en lang og tradisjonsrik historie i de nordiske landene, er det ikke bare her folk lar seg friste av den gode smaken. Beveger vi oss utenfor Norges grenser finner vi ikke bare kaviaren, men også inspirasjon til å bruke den på nye og kreative måter.

– Du finner Mills kaviar i flere verdensdeler, og det skyldes ikke bare utflyttede skandinaver. Kaviaren brukes til matlaging både i Sør-Amerika og Asia. Det mest vanlige er som pålegg eller som snackstilbehør til salte kjeks, men vi ser at de som bruker kaviar i utlandet går mer ut av boksen enn vi gjør i Norge, forteller eksportsjef Terje Tobiassen i Mills.

Kaviar på sushi

Tobiassen har full oversikt over hvor Mills kaviar befinner seg i verden og hvordan den blir brukt. Det er særlig ett land som skiller seg ut.

– På Island er Mills kaviar markedsleder, hele 94 prosent av kaviaren som selges der er Mills kaviar, forteller Tobiassen.

– Kaviaren finnes flere steder, men er kanskje hyppigst brukt i Asia. I Bangkok brukes den av en stor sushikjede som topping på sushibitene, og på 7-Eleven i Singapore finnes det pasta laget med saus av kaviar og olivenolje, også kjent som pasta mentaiko, sier Tobiassen.

Han kjenner også til restauranter som har erstattet tomatsausen på pizzaen med kaviarsaus.

Omelett med kaviar

I Singapore har de også funnet en annen måte å bruke det mest populære kaviartilbehøret.

– Det er jo veldig vanlig å spise egg og kaviar sammen, men å lage omelett med kaviar er heller ukjent i Norge. Det er jo fantastisk å se hvor kreativ man kan være med en råvare når den ikke har like tradisjonsbundet bruk som i Norge, sier Tobiassen avslutningsvis.

Ble du inspirert til å prøve nye måter å spise kaviar på? Prøv noen av disse oppskriftene: