Når skreien blir dratt opp av havet under Lofotfisket, er det med buken full av utsøkt rogn. Det er denne vi bruker i Mills kaviar, og håndverket har blitt perfeksjonert siden kaviaren først ble lansert i 1952. Det kreves nemlig både fagkunnskap og erfaring å få fram et førsteklasses produkt. Og her er hemmeligheten:

Må snus manuelt

Når den sprellferske fisken er sløyd og rognsekkene tatt ut, legges rognen lagvis med salt og sukker i tønner. Dette er en gammel håndverksmetode for å konservere rognen, som innebærer at man må snu tønnene jevnlig for at laken skal fordele seg jevnt.

Langtidsmodnet og lettrøykt

Etter tre uker er rognen klar. Da settes den til modning i ni til elleve måneder. Først etter det er rognen klar for videre foredling hos Mills i Fredrikstad. Der blir rognen lagt på rist for å tørke i tørkeskap. Så er det tid for røyking – og det er virkelig ingen jobb for amatører!

Mye av hemmeligheten bak den unike Mills kaviar-smaken er nemlig selve røykeprosessen. Røykmesterne fyrer med bøkeflis i spesielle kammer, der rognen kaldrøykes i flere timer på en temperatur som aldri overstiger 29 grader.

Ingen rogn er lik, og hver røykesekvens må nøye tilpasses sammensetningen av rognen som er i røykkammeret. Dessuten finnes jo Mills kaviar i flere varianter, og kommer for eksempel i både mildrøkt og ekstra røkt utgave.

Først nå er rognen klar til blanding med blant annet rapsolje og sukker, slik at den får riktig smak og konsistens. Til slutt fylles den ferdige kaviaren på våre ikoniske Mills kaviartuber, og du har fått en rik og spennende smaksopplevelse som passer på alt fra reale brødblingser til lekre, små munnfuller på festbordet.

Jada. Det tar tid. Men jammen er det verdt det.